Роботите, които вършат домакинска работа, няма скоро да успеят да

...
Роботите, които вършат домакинска работа, няма скоро да успеят да
Коментари Харесай

Ще се научат ли роботите да вършат домашната ни работа?


Роботите, които правят домакинска работа, няма скоро да съумеят да ни анулират пълноценно в рутинните отговорности (снимка: CC0 Public Domain)

Роботите ще правят 39% от домакинската работа до 2033 година, оповестиха специалисти. Пазаруването на хранителни артикули евентуално ще бъде автоматизирано в най-голяма степен. Грижата за деца или възрастни хора е минимум евентуално да бъде автоматизирана от машините.

Изводът е на откриватели от Обединеното кралство и Япония, които са помолили 65 специалисти по изкуствен интелект (AI) да предскажат степента на автоматизация в нормалните домашен задания след 10 години. Изследването е оповестено в списанието PLOS ONE.
още по темата
Роботите „ за домашни домашен задания “, като да вземем за пример прахосмукачки, „ се трансфораха в най-популярните роботи в света “, означават откривателите от Оксфордския университет и японския университет Очаномизу. Те обаче поискали да узнаят какво въздействие могат да окажат роботите върху други домашен отговорности.

„ Ще се научат ли машините да изхвърлят боклука вместо нас? “, попитаха те. С този и други сходни въпроси екипът запитал 29 специалисти по изкуствен интелект от Обединеното кралство и 36 специалисти по изкуствен интелект от Япония.

Само отчасти облекчение

Задачите, които специалистите считат, че автоматизацията може да облекчи, са много разнообразни. „ Само 28% от грижите, в това число действия като образование на детето, придружаване на възпитаник или грижа за по-възрастен член на фамилията, се планува да бъдат автоматизирани “, споделя доктор Лулу Ши, откривател и докторант в Оксфордския интернет институт. От друга страна се чака технологията да понижи 60% от времето, което прекарваме в извършване на покупки на хранителни артикули, съгласно специалистите.

Но прогнозите, че „ през идващите 10 години “ роботите ще ни освободят от домакинската работа, имат дълга история и вероятно е целесъобразно, че се посрещат с прочут песимизъм. Екатерина Хертог, доцент по изкуствен интелект и общество в Оксфордския университет и един от създателите на проучването, прави паралели с оптимизма, който от дълго време обгръща самоуправлявемите коли:

„ Обещанието самоуправляващите се коли да бъдат по улиците, да заменят такситата, мисля, е налице от десетилетия. И въпреки всичко досега не сме съумели да накараме роботите да действат задоволително добре и тези самоуправляеми коли към момента не могат да се движат в непредсказуемата среда на нашите улици. Подобна е картината и в домовете ни “, споделя Хертог.

Усилване на неравенството

Технологията е способна да оказва помощ на хората, само че тя към момента не е подготвена да ги размени, разяснява доктор Кейт Девлин от „ AI and Society “ в Кралския лицей в Лондон. „ Трудно и скъпо е да се направи робот, който може да извършва голям брой задания или да се оправя с общи грижи. Вместо това е по-лесно и по-полезно да създадем помощна технология, която да ни облекчава, вместо да ни замества “, споделя тя.

Обичайно домакинската работа е обвързване, което членовете на фамилията си поделят между тях, само че тя лишава доста време. В доста страни се счита, че домашните задания са обвързване най-вече на дамите. Това, на процедура, ги слага в неравностойно състояние: те работят наедно с мъжете, само че когато се приберат вкъщи, там ги чака „ втора промяна “ – почистване, миене, пране, простиране, готвене и така нататък

Непропорционалната тежест на домакинската работа, която пада върху дамите, има негативно влияние върху приходите, спестяванията и пенсиите на дамите, твърди проф. Хертог. Следователно увеличението на автоматизацията може да докара до по-голямо тъждество сред половете, споделят откривателите.

Технологиите за грижа за дома обаче към момента са много скъпи. Ако системите за подкрепяне на семейството са налични единствено за част от обществото, „ това ще докара до увеличение на неравенството в свободното време “, сподели проф. Хертог.

Скритият проблем

Обществото би трябвало има отношение към проблемите, които произтичат от обстоятелството, че домовете ни се автоматизират, добавя прох. Хертог. Интелигентните системи, „ където еквивалент на Alexa може да слуша и да записва какво вършим, и да рапортува “, са накърнимост, която не се осъзнава добре.

Хората виждат, че машините вършат домашните им задания по-лесни, само че не осъзнават цената на това облекчение – разкриването на детайлности за персоналния живот на всекиго от фамилията. „ Не мисля, че ние като общество сме подготвени да се оправим с тази всеобща офанзива против поверителността и неприкосновеността на персоналния живот “, заключава проф. Хертог.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР