Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха

...
Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха
Коментари Харесай

Робот извърши самостоятелно операция, за която се искат стоманени нерви

Роботите, които оказват помощ на лекарите да правят интервенции, се трансфораха в нормална панорама в актуалната медицина. Екип от университета " Джонс Хопкинс " обаче твърди, че робот е направил сполучливо първата лапароскопска интервенция изцяло независимо - без доктор, който да го управлява по време на процедурата.

Лапароскопската хирургия е необятно публикувана минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на дамата се вкарва камера в тръба, с цел да се ревизира за проблеми.

Процедурата, осъществена върху прасе, е значима стъпка към изцяло самостоятелни интервенции на пациенти. По време на интервенцията роботът, наименуван STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - образован тъканен самостоятелен робот), сполучливо е свързал двата края на червата, оповестява " Стъди Файндс ".

Изследователите настояват, че STAR в действителност се е справил по-добре от същинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на прорез - причинявайки повече увреждания на тъканите.

" Нашите открития демонстрират, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задания в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде доста по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура ", сподели старшият създател доктор Аксел Кригер, машинен инженер в " Джонс Хопкинс ", в известие на университета.

Лапароскопската хирургия изисква стоманени нерви

Процедурата е може би най-сложната задача в стомашно-чревната хирургия, изискваща високо равнище на акуратност и поредност. Дори най-малкото трептене на ръката или погрешно подложен тегел може да докара до приключване на въздух - с евентуално пагубни затруднения за пациента.

Учените особено са създали системата, насочвана от зрението, за зашиване на меки тъкани. STAR е усъвършенстване спрямо модела от 2016 година, основан от същия екип, който сполучливо ремонтира червата на прасе, само че изискваше огромен прорез и повече помощ от хора. STAR разполага с инфрачервена камера и нови функционалности за по-голяма самостоятелност и усъвършенствана точност. Те включват профилирани принадлежности за зашиване и най-съвременни скенери, които обезпечават по-точна визуализация на хирургичното поле.

Хирургията на меките тъкани е изключително сложна за роботите заради своята непредсказуемост. Д-р Кригер прибавя, че това принуждава технологията да се приспособява бързо, с цел да се оправи с непредвидените трудности.

По-голяма акуратност и точност

STAR разполага с нова система за надзор, която може да поправя хирургичния проект в действително време, тъкмо както би направил човешки хирург.
" Това, което прави STAR специфичен, е, че това е първата роботизирана система, която възнамерява, приспособява и извършва хирургичен проект в меки тъкани с минимална човешка интервенция ", изяснява доктор Кригер.

Структурно-светлинна 3D тръба, или ендоскоп, и логаритъм за следене, основан на машинно образование, направляват STAR.
" Вярваме, че усъвършенстваната триизмерна система за машинно зрение е от значително значение за превръщането на интелигентните хирургически роботи в по-интелигентни и по-безопасни ", сподели съавторът професор Джин Канг.

" Роботизираната анастомоза е един от методите да се подсигурява, че хирургическите задания, които изискват висока точност и повторяемост, могат да се извършват с по-голяма акуратност и точност при всеки пациент, без значение от уменията на хирурга ", сподели Кригер. " Предполагаме, че това ще докара до демократизиране на хирургичния метод към грижите за пациентите с по-предсказуеми и поредни резултати. "

Д-р Кригър има вяра, че един ден роботите ще бъдат на бойното поле и ще правят травматологични интервенции на ранени бойци.

Въпреки че през последните няколко години механични системи, състоящи се от роботизирани ръце с лапароскопски принадлежности, оказват помощ на пациентите, контролът постоянно е бил в ръцете на доктор - до момента.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР