Роботи в Сингапур успяха да изпълнят задача, от която се

...
Роботи в Сингапур успяха да изпълнят задача, от която се
Коментари Харесай

Роботи успяха да сглобят стол

Роботи в Сингапур съумяха да изпълнят задача, от която се ужасяват доста хора - сглобяване на мебели на шведския мебелен колос ИКЕА (IKEA), съобщи " Ройтерс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Прелистването на инструкциите, безпорядъкът от отвертки и болтове, с цел да бъде съединен някой артикул на компанията, скоро може да са част от предишното с помощта на нова технология, оповестиха откриватели от сингапурския университет " Нанян Текнолоджикъл юнивърсити " (NTU).

В продължение на три години учените са програмирали робота, формиран от разнообразни механизми, датчици и 3D камери, който сглобява рамката на стол за столова на ИКЕА за 20 минути.



Те споделят, че най-вероятно не е надалеч времето, когато роботи ще могат изцяло да сглобят мебел, като се съветват с справочник, получават устни указания или просто като видят фотография на приключения артикул.
Цюан Цон Фам, един от откривателите, изясни пред " Ройтерс ", че при робота са реализирани качества на ниско ниво, с които да се научи по какъв начин да направи нещо, а през идващите 10 години може да бъдат развити качества на високо ниво, с които той да взема решение какво да прави.

Цюан Цон Фам сподели, че екипът от университета желае да работи със експерти по изкуствен интелект, с цел да се опита да усъвършенства процеса.

Сингапур предизвиква фирмите да влагат в автоматизацията и роботиката, с цел да се усили продуктивността, като се стреми да лимитира евтината задгранична работна ръка.

Някои заведения за хранене и хотели в града-държава употребяват роботи да доставят храна за клиентите и да събират употребяваните чинии и принадлежности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР