Роботе, изправи се, заповядва 16-годишният Оскар Констанца и бавно, но

...
Роботе, изправи се, заповядва 16-годишният Оскар Констанца и бавно, но
Коментари Харесай

Екзоскелетите: чудото, с което инвалиди прохождат

" Роботе, изправи се ", заповядва 16-годишният Оскар Констанца и постепенно, само че несъмнено огромната структура, в която е закрепено тялото му, се издига. И Оскар върви!

Екзоскелетът е прикован към раменете, гърдите, кръста, коленете и стъпалата. Оскар има вродено неврологично заболяване: мозъкът му не изпраща верните сигнали към тялото му и той не може да върви независимо.

„ В предишното не можех да се придвижвам без непозната помощ ", спомня си той, " само че в този момент това съоръжение ми разрешава да се усещам самостоятелен “.

Екзоскелетите са направени от Wandercraft - компания, съоснована от бащата на Оскар, Жан-Луи Констанца. Жан-Луи споделя по какъв начин се е случило това по време на представянето на екзоскелета в централата на Wandercraft в Париж: " Синът ми Оскар един път ме подсети: " Ти си инженер по роботика, за какво не направиш робот, който да ми разреши да вървя самичък! След 10 години няма да има инвалидни колички или най-малко ще бъдат доста по-малко, в сравнение с са в този момент. Оскар беше сигурен в това. "

Wandercraft не е единствената компания, която създава екзоскелети. Производителите се конкурират да създадат дизайна си допустимо най-лек и комфортен за прилагане.

Не всички екзоскелети са предопределени за хора с увреждания, които нямат опция да се придвижват сами, а има и такива, които оказват помощ на служащите в заводите да вземем за пример да изкарат промените си без мощна отмалялост, която води до неточности.

Според Жан-Луи Констанца Wandercraft създава екзоскелети, които освен поддържат пациента, само че и му оказват помощ да прави верните придвижвания при вървене. Wandercraft е закупен от доста лечебни заведения освен във Франция, само че и в Люксембург и Съединени американски щати. Един екзоскелет коства 150 000 евро.

Засега Wandercraft не продава екзоскелетите си на физически лица за ежедневна приложимост. Това е единствено в проектите: с цел да бъде допустима такава приложимост, структурата ще би трябвало да бъде доста по-лека. Инженерите работят по тази задача. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР