Роботът Spot може да бъде отлична алтернатива на традиционните марсоходи(снимка:

...
Роботът Spot може да бъде отлична алтернатива на традиционните марсоходи(снимка:
Коментари Харесай

НАСА подготвя за мисия роботизирани „Марс кучета”


Роботът Spot може да бъде отлична опция на обичайните марсоходи
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Експертите на НАСА желаят да изпратят четирикрако роботизирано „ куче ” на Марс. С негова помощ те ще изследват по-качествено Червената планета. Кандидат за задачата е роботът Spot на Boston Dynamics.

Космическата организация има вяра, че леко модифицираният Spot може да бъде отлична опция на обичайните марсоходи, отбелязва в обява по тематиката. Според учените, роботизираното „ куче ” може да се реализира по-добри резултати от употребяваните сега решения.

НАСА към този момент тества Spot, оборудван с спомагателни устройства, които ще са нужни при задача на Марс. Според специалистите, роботът ще може да се движи по терени, недосегаем за елементарните марсоходи. И ако падне, Spot елементарно ще се изправи на крайници, без външна помощ.

Учените са оборудвали робота с четири крайници, имитиращи животни, а също по този начин с изкуствен интелект и редица датчици, с цел да му оказват помощ да се ориентира независимо в подлите терени и подземните пещери на Червената планета.

Изследователи от НАСА показаха своите „ Марс кучета ” (Mars Dogs) на 14 декември, по време на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU), извършена онлайн тази година.

Учени от НАСА приспособяват четириногия робот Spot за задача на Червената планета
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Традиционните марсоходи са лимитирани най-вече придвижване по плоски повърхности, само че забавни за науката марсиански райони са налични единствено посредством секване на мощно неравномерен терен или втурване под повърхността на планетата. Роботите „ кучета ” са подобаващи за такива провокации – даже да паднат, могат да станат още веднъж.

„ Падането не значи неуспех на задачата ”, обявиха учените по време на презентацията. „ Използвайки логаритми за възобновяване, роботът може да се изправя самичък от голям брой рухвания ”.

„ Марс кучето ”, наречено Au-Spot, също по този начин ще е към 12 пъти по-леко от сегашните роувъри и би могло да се движи доста по-бързо, достигайки естествени скорости на вървене от 5 км/ч (по време на тестовете). За съпоставяне, марсоходът Curiosity се търкаля по повърхността с към 0,14 км/ч.

Пещерите на Марс могат да предложат заслон за бъдещи човешки колонии, осигурявайки естествена отбрана против смъртоносното UV излъчване, рисковия мраз и интензивните прахови стихии, които продължат седмици и от време на време са задоволително огромни, с цел да бъдат видяни от телескопите на Земята.

Пещерите също по този начин може да крият доказателства за живот от далечното минало на Марс или даже да бъдат сегашен дом за организми, живеещи надълбоко под повърхността на планетата, споделят откривателите от AGU.

Роботите с крайници, които могат да обикалят скалите, да се спускат в пещери и да избират път – като в същото време правят измервания и построяват карта на това, което „ виждат ”, безспорно ще дават на учените нови благоприятни условия за разкриване на признаци на живот оттатък Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР