Роботът позволява извършване на мининвазивни операции с невероятна прецизност За

...
Роботът позволява извършване на мининвазивни операции с невероятна прецизност За
Коментари Харесай

НЗОК поема част от финансирането на операциите с робота da Vinci в болница „Сърце и Мозък“ Бургас

Роботът разрешава осъществяване на мининвазивни интервенции с невероятна точност

За по малко от година след откриването си Клиниката по хирургия към болница „ Сърце и Мозък “ Бургас получи самопризнание от пациентите и се утвърди като център за миниинвазивна и лапароскопска хирургия в страната. В Клиниката всекидневно се правят безкръвни интервенции на доброкачествени и злокачествени болести в коремната празнина. Част от хирургичния набор на болесттите, третирани с безкръвни методики, са камъните в жлъчния мехур, херниите на предна коремна стена, ингвиналните и диафрагмалните хернии, както и острият апендисит. Рутинно се ползват и мининвазивни методики при редица онкологични болести на храносмилателния тракт - в това число карцином на стомаха, тънкото и дебелото черво, ректума и селектирани пациенти с онкологични болести на черния дроб и панкреаса.  

 Клиниката по хирургия в болница „ Сърце и Мозък “ Бургас е  една от дребното в страната, разполагащи с роботизирана хирургична система da Vinci.

Роботът da Vinci позволява осъществяване на мининвазивни интервенции с невероятна точност, като системата комбинира сигурността на отворената хирургия с бързото възобновяване на лапароскопските интервенции. Всеки пациент, който е показан за лапароскопска интервенция, може да бъде опериран с хирургична роботизирана система, при безкомпромисна точност с бърз и оптимално усъвършенстван интервал на възобновяване. Към сегашния миг от ден на ден изследвания акцентират неоспоримите преимущества на роботизираната пред лапароскопска хирургия, изключително при пациенти със болести на дебелото черво и ректума. Пациентите, оперирани с робот da Vinci преминават по-кратка интервенция, имат по-малка кръвозагуба и се възвръщат по-бързо. С da Vinci могат да се оперират по-сложни случаи с по-малка периодичност на преработка (обясни термина) към отворена интервенция.

От 2022 година НЗОК поема заплащането на интервенции с робот при пациенти с  онкологични болести. Пациентите с потвърдено хистологично проучване и онкологично заболяване на храносмилателния тракт, минали онко комисия с решение за оперативно лекуване, могат да аплайват за интервенция с роботизирана хирургична система.  След прелиминарен обзор от ръководителя на роботизираната стратегия в Клиниката по Хирургия – доцент доктор Анатоли Карашмалъков, пациентите подобаващи за роботизрана интервенция, биват представяни на комисия на НЗОК, която преглежда съответния случай.
 Доц. доктор Анатоли Карашмалъков
Какво значи това? Ако сте пациент с потвърдено онкологично заболяване, което е в операбилен етап, имате правото да кандидатствате за оперативно лекуване с da Vinci. Необходимите документи, които би трябвало да визиите по време на прегледа са: епикриза от предишни пролежавания, в която да се съдържа хистологично проучване на болестта, диск с разчитане от КАТ (скенер) на коремни органи и решение на онко комисия за оперативно лекуване. 

За спомагателна информация тел.:056 703003.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР