Роботът MIRA в бъдеще ще може да оперира астронавтите в

...
Коментари Харесай

НАСА праща хирургически робот на Международната космическа станция


Роботът MIRA в бъдеще ще може да оперира астронавтите в космоса
(снимка: Virtual Incision)

НАСА ще финансира проучвателен план за основаване на робот, предопределен да прави хирургически интервенции. Очаква се машината да дойде на Международната галактическа станция през 2024 година

Роботът се назовава MIRA (Miniaturized In vivo Robotic Assistant, или „ Миниатюрен роботизиран помощник за интервенции върху жив организъм ”) и неговата разработка е поверена на стартъпа Virtual Incision, основан от учени в Университета на Небраска в Линкълн.

Работата по плана под управлението на професор Шейн Фаритор продължава съвсем 20 години. Миналата година машината се показа добре при интервенция за резекция на дебелото черво с един прорез в региона на пъпа. При наземни интервенции MIRA се ръководи в действително време от хирурзи.

В орбита обаче роботът към момента няма да оперира, а ще се употребява за спомагателни интервенции. Симулирането на придвижванията при действителни интервенции ще помогне на откривателите да схванат дали сходно решение може да се употребява в миналото, в случай че член на екипажа се нуждае от интервенция.
още по темата
MIRA към момента не е подготвен да прави интервенции независимо, само че основателите на робота не обмислят вид с дистанционно управление. Проектът в орбита ще приготви робота да извършва задания независимо в дълбокия космос.

Разработчиците допускат, че в космоса роботът ще се държи по друг метод и всяка щета и противоположна реакция при нулева гравитация може да има съществени последствия. Учените ще би трябвало да решат по какъв начин да обезпечат оптимални условия за превозването му, тъй че да доближи безвредно МКС.

Следващата година ще бъде построен транспортируем първообраз, който може да се побере в кутия с размер на микровълнова печка. Планът планува и разработка на програмен продукт за самостоятелна работа на MIRA.

По време на идния полет в орбита инженерите желаят да проучат характерностите на машината в условия на нулева гравитация. В бъдеще – след 50 или 100 години – роботи като MIRA ще станат част от общоприетото съоръжение на галактическите кораби, с цел да се оправят, да вземем за пример, със случай на апендицит на някой от членовете на екипажа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР