Роботът GR-1 е способен да вдигне до 50 кг, тоест

...
Роботът GR-1 е способен да вдигне до 50 кг, тоест
Коментари Харесай

Хуманоиден робот вдига товар почти колкото собственото си тегло


Роботът GR-1 е кадърен да вдигне до 50 кг, т.е. съвсем личното си тегло
(снимка: Fourier Intelligence / YouTube)

Едновременно с изкуствения разсъдък бързо развиване търпят и роботите. Някои от тях носят определението хуманоидни, колкото и условно да звучи това като рекламация. Поредна разработка от Китай се отличава със способността си да повдига товари. 

Fourier GR-1 е хуманоиден робот с общо предопределение, който може да вдигне товар с съвсем личното си тегло. Машината е основана от компанията Fourier Intelligence, профилирана в съоръжение за здравна рехабилитация. Очаква се роботът да помогне на болнични пациенти и жители на старешки домове със своята висока товароносимост и скорост.

GR-1 е висок 165 см и тежи 55 кг, а оптималната му скорост на вървене е 5 км/ч, споделя за робота NewAtlas. Машината употребява електрически задвижвания, които обезпечават степен на независимост от 40 градуса, която е сравнима с съперниците в лицето на Figure 01 и Tesla Optimus. Роботът Atlas на Boston Dynamics обаче се задвижва от хидравлични системи.
още по темата
Електрическите мотори GR-1 са много мощни – най-големият създава въртящ миг от 300 Nm. Това значи, че китайският робот е много мощен: Atlas има товароносимост единствено 11 кг, а GR-1 дава обещание да вдигне до 50 кг, т.е. съвсем личното си тегло.

Машината ще се употребява в лечебни заведения, с цел да помогне на обездвижени пациенти да легнат или да се качат в инвалидна количка. Роботът пази равновесие, до момента в който върви и извършва разнообразни задания. Може да се програмира да седи, стои или скача, да употребява съдове и разнообразни принадлежности. Това ще му разреши да играе ролята на домакински асистент или помощник в рехабилитационна стратегия, както и да служи като сателит на уединен възрастен човек.



Fourier Intelligence работи по GR-1 от 2019 година, като през 2021-а стартира проби на обособени съставни елементи и пълноразмерни прототипи. В демонстрационния видеоклип машината устоя на напън с кол, повдига и реалокира чупливи предмети, извършва елементарни танцови придвижвания, реагира на човешки дейности и преодолява обособени трудности.

Сега инженерите на китайската компания работят върху по-сложна задача – желаят да създадат робота по-умен, да го научат да се ориентира в непозната среда и да извършва задания, за които не е бил особено програмиран.

Затова Fourier Intelligence не бърза да стартира всеобщо произвеждане: до края на годината ще бъдат доставени единствено 100 бройки. И това няма да са пълнофункционални роботи, а платформи с базови благоприятни условия – те ще отидат в проучвателен лаборатории, където експерти ще образоват машините.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР