Робот за инспекция на корабни корпуси бе представен в Русенсия

...
Робот за инспекция на корабни корпуси бе представен в Русенсия
Коментари Харесай

Български учени създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

Робот за ревизия на корабни корпуси бе показан в Русенсия университет. Иновативната системата - АРМУС, е взаимна разработка на учени от висшето учебно заведение в крайдунавския град и Институтa по металознание, уреди и технологии с Център по хидро- и аеродинамика "Акад. Ангел Балевски " към Българска академия на науките. Това заяви проектантът на робота проф. Даниел Братанов.
Изобретението се отнася към роботизираните системи за ревизия на корабни корпуси. АРМУС може да се движи от външната страна - над и под водолинията, както и отвътре на плавателните съдове - карго трюмове и резервоари.

Българският екип е работил в продължение на три години и е основал система, която може да бъде сложена на корпуса на движещ се към пристанището транспортен съд и до момента в който плавателният съд дебаркира, обследването да бъде осъществено. Инспекцията включва обхождане, проучване, снимане и ревизиране на корпуса в променливи климатични условия, точно диагностициране на положението му, инспекция за съществуване на контрабанда и лимпет мини, проучване на обрастването с морски организми.

Екипът е планувал с изключение на образна ревизия на корпусите, АРМУС да ревизира и качеството - съществуване на нарушавания по заварките, по повърхностното покритие и други.
Роботът тежи 35 кг. Той се придвижва посредством магнити, като силата му на привличане е сред 650 и 750 кг.

Проф. Братанов изясни, че към този момент е подадена поръчка за патент на робота, а първата експертиза е посочила, че няма друга сходна система.
По думите му към АРМУС към този момент демонстрират интерес компании от Панама и Малайзия. Проф. Братанов разяснява, че индустриалната стойност на робота е под 5000 евро.
Системата бе показана за първи път в края на предходната седмица - по време на визитата на президентите на България, на Румъния и на Австрия в Русенския университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР