Роби Греймър, Форин полисиАко трябва да заимстваме цитат от депутата

...
Роби Греймър, Форин полисиАко трябва да заимстваме цитат от депутата
Коментари Харесай

Форин полиси: САЩ и НАТО обмислят стратегия срещу амбициите на Русия в Черно море

Роби Греймър, " Форин полиси "

Ако би трябвало да заимстваме откъс от депутата Арлингтън Стрингам, Черно море постоянно е произвеждало повече исторически събития, в сравнение с може да поеме.

И откогато Русия стартира войната си в Украйна, историческите събития излизат нескрито с стремглава скорост.

Това море, чиито крайбрежия принадлежат на три страни от НАТО и на две страни, въвлечени в най-кръвопролитната борба в Европа след Втората международна война, стана очевидец на трагични военни сражения, мъчителни морски провали за Москва и значими дипломатически съглашения, подписани през 14-те месеца на въоръжения спор в Украйна. Контролът над Черно море е главен съставен елемент на съветската тактика в този спор и една от главните аргументи за анексирането на Кримския полуостров, който виси като сталактит от южния бряг на Украйна.

За Вашингтон и неговите съдружници от НАТО противодействието на съветското въздействие в Черно море е значима част от битката за опазване на позициите на югоизточния фланг на Европа и за доставка на съществени артикули и първични материали от така наречен житница на Европа до незащитените пазари в Близкия изток и Африка. Но както настояват доста западни политици и американски законодатели, Черноморският район прекомерно дълго време е бил маргинална част от западната тактика за противопоставяне на Русия, а не главен приоритет. Сега във Вашингтон, Брюксел и столиците на страните от района все по-често се чуват претенции Черно море да бъде сложено в центъра на тактиката на НАТО.

„ Ако позволим на Русия да дефинира разпоредбите в Черно море, нашите съдружници и нашите ползи ще бъдат изложени на риск. Регионът се нуждае от лична всеобхватна тактика, която да попречи на Путин да се утвърди там “, съобщи авторитетният сенатор от Демократическата партия Джийн Шахин пред „ Форин полиси “.

Шахин и републиканският сенатор Мит Ромни през предишния месец внесоха законопроект за създаване на тактика за Черно море, която да усили военното наличие и икономическото съдействие на Съединени американски щати в района. Републиканският член на Камарата на представителите Майк Търнър, който ръководи авторитетната комисия по разузнаване, и членът на Камарата на представителите демократ Бил Кийтинг внесоха собствен личен законопроект на същата тематика.

Други западни военни водачи и дипломати (някои от тях интервюирани от „ Форин полиси “ при изискване за анонимност) споделят, че Черно море е попаднало в „ сляпата зона “ сред тактиката на НАТО за Украйна и източния му фланг, от една страна, и политиката на Запада за южния му фланг и Близкия изток, от друга. Според тях НАТО би трябвало да отстрани това сляпо леке, защото Алиансът се приготвя за дълготрайна борба с реваншистка Русия.

„ От доста дълго време имаме пропуск в сигурността в северната част на източния фланг на НАТО и в южната му част “, съобщи румънският дипломат в Съединени американски щати Андрей Мурару в неотдавнашно изявление. „ Целият черноморски район е беззащитен от Русия и е изложен на нейното въздействие “.

Дебатът за това по какъв начин Черно море да бъде включено в тактиката на Запада за противопоставяне против Русия набира скорост, изключително преди дълго чаканата пролетна атака на украинските сили, която те могат да проведат и в Крим, и в навечерието на значимата среща на върха на водачите на НАТО в литовската столица Вилнюс през лятото.

„ Ако погледнете какво е споделил и какво е направил НАТО в Черно море преди този въоръжен спор, е ясно, че е споделил и направил доста малко “, сподели Стив Хорел, някогашен старши офицер от военноморското разузнаване на Съединени американски щати, който в този момент е помощник в Центъра за разбор на европейската политика. „ Този район постоянно е бил отвън радара “.

Да се приказва за създаване на поредна тактика е по-лесно, в сравнение с да се изготви такава. Членът на НАТО Турция, която е пазач на Черно море, играе прекомерно огромна роля в района. Тя има Босфора и Дарданелите – единствения и доста стеснен морски път от Черно море към Средиземно море. Отношенията на Турция с Вашингтон и други страни от НАТО са обтегнати и комплицирани от години. Тя гледа с огромно съмнение и угриженост на засилващото се наличие на НАТО в Черно море и не желае да се откаже от ролята си на страж и надзирател.

Турция стопира присъединението на Финландия и Швеция към НАТО (въпреки че Финландия се причисли през предходната седмица) и развива стопански връзки с Москва в опит да поддържа закъсалата си стопанска система, до момента в който други западни страни стягат примката на глобите към съветската индустрия. Но също по този начин тя посредничи в решаваща договорка за зърно, която разреши на Украйна да изнася своите артикули, изключително зърно, от черноморските пристанища. Освен това тя дава на Киев значима военна помощ.

Използвайки пълномощията си според Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, Турция затвори проливите сред Средиземно и Черно море за прекосяване на военни кораби малко след началото на военната интервенция на Русия. С тази мярка тя блокира придвижването на съветските военни кораби, които не могат да се върнат в базите си от Черно море. Но и корабите на НАТО не могат да стигнат до такава степен. Последният американски транспортен съд, влезнал в Черно море, беше USS Arleigh Burke, който напусна водите му през декември 2021 година

С други думи, никоя западна тактика за Черно море няма да проработи, в случай че Турция не се включи. А ангажирането на Турция ще бъде доста мъчно. „ Турция не е въодушевена от оферти, които биха могли да трансформират статута ѝ в Черно море, както и изискванията за достъп до Черно море “, споделя Сонер Кагаптай, районен специалист във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Въоръженият спор в Украйна продължава към този момент повече от година, а Черно море стана очевидец на някои от най-драматичните сражения сред Москва и Киев.

Но доста преди Русия да си върне Крим през 2014 година, а по-късно да стартира " специфична интервенция " в Украйна, Черно море беше централен спектакъл на военни дейности в кървавата история на Европа.

То е било главният търговски път за антична Гърция и Рим, източник на храна за Атина, място на скитски и монголски завоевания в продължение на хиляда години сред тях. Крим е бил епицентър на разпространяването на бубонната чума в Европа и дълго време е бил ябълка на раздора сред Русия и Османската империя. През XIX в., по време на Кримската война, полуостровът става сцена на ненужни кръвопролития и военни конфликти сред великите европейски сили, които всъщност унищожават европейската система от съюзи, основана след Наполеоновите войни. Черноморското пристанище Новоросийск се трансформира в мястото, където по време на Гражданската война болшевиките реализират окончателната си победа над подкрепяната от Запада антикомунистическа Бяла войска.

По време на Втората международна война на черноморското крайбрежие в Южна Украйна се водеха най-тежките боеве и бяха осъществени най-страшните злодеяния. Съветският съюз под управлението на Йосиф Сталин депортира кримските татари, с цел да усили властта на Москва над Крим и Черно море. През 2008 година Русия организира интервенция за налагане на мир против Грузия, която също е черноморска страна и е в съюз със Запада. Това беше първата европейска война през XXI век. Тя възвести неоимпериалистическите упоритости на Путин, които го накараха да стартира войната в Украйна.

Предстои да забележим какво ще бъде възможното значение на Черно море в сегашния спор. Но то към този момент се е трансформирало в огнище, което може да провокира спор сред Русия и НАТО. През март съветски изтребител се вряза в американски дрон, патрулиращ над Черно море, и го потопи. Ръководителите на Белия дом осъдиха дейностите на съветските водачи, като ги нарекоха безразсъдни и безотговорни, защото дронът е летял над интернационалните води, макар че Москва твърдеше, че е навлязъл в зоната на съветската " специфична военна интервенция " в Украйна.

Джин Шахин съобщи, че точно поради сходни произшествия Вашингтон се нуждае от поредна тактика за района. „ Ако Съединени американски щати имаха по-всеобхватно наличие в Черно море, бихме могли да лишим Русия от стратегическо преимущество в района и да поемем контрола върху мястото на злополуката на дрона “, сподели тя.

От своя страна Путин е съсредоточил цялото си внимание върху придобиването на надзор над Крим, разглеждайки го като основна част от борбата си с НАТО. Той счита, че Черно море е извънредно значимо за демонстрацията на съветската военна мощност в Средиземно море и отвън него. „ Достъпът до незамръзващи пристанища в Черно море се преглежда от Русия като значим плюс за нейната тактика “, споделя Чагаптай.

През последните дни украинските водачи изпращат объркващи и много спорни сигнали за готовността си да обсъдят статута на Крим в бъдещите мирни договаряния с Русия. Освобождаването на полуострова обаче би могло да бъде съществена цел на идна украинска атака.

Крим има освен военна стойност за Русия. Путин даде ясно да се разбере, че притежаването на полуострова и контролът на Москва над Черно море надвишават рамките на студена и пресметлива тактика. В обществените си речи Путин митологизира смисъла на Крим за съветската история и завещание. Той озадачава историците с извънредно съмнителни причини и назовава полуострова свещена земя за Русия, сходна на Йерусалим. Путин се съпоставя с съветския цар Петър Велики, който при започване на XVIII в. прави военна агресия и превзема територии, създавайки Руската империя, която няколко десетилетия по-късно завзема Крим, когато страната ръководи Екатерина Велика. Но историческите паралели може да не са доста приятни за Путин. Петър Велики оставя огромна част от днешна Украйна на Османската империя и основава условия за политически разтърсвания в царска Русия, като не съумява да откри ясно заместничество на трона, поради което страната страда неведнъж.

Но сходни паралели демонстрират актуалните имперски упоритости на Путин за Русия през XXI век и неразривната връзка сред Черно море, Крим и изкривената визия на съветския президент за личната му значителност за историята на страната.

„ Ако Путин желае Русия да си възвърне статута на водеща европейска мощ, който са й обезпечили Петър Велики и Екатерина Велика, той се нуждае от Крим “, споделя Питър Рутланд, откривател на съветската история в Уеслианския университет. /БГНЕС

.......

Роби Греймър написа по въпросите на дипломацията и националната сигурност във „ Форин полиси “. Преди това е работил в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР