Саудитска Арабия назначи италианеца Роберто Манчини за селекционер на националния отбор

...
Роберто Манчини беше посочен за нов треньор на националния отбор
Коментари Харесай

Роберто Манчини беше посочен за нов треньор на националния отбор на Саудитска Арабия по сделка, за която се съобщава, че струва повече от 25 милиона долара годишно, след изненадващото му решение да напусне работа в Италия по-рано този месец.

Саудитците, които победиха бъдещите шампиони Аржентина на Световното първенство в Катар миналата година, бяха без треньор, откакто Ерве Ренар напусна, за да поеме женския отбор на Франция.

58-годишният Манчини изведе Италия до титлата на Евро 2020, но не успя да се класира за миналогодишното Световно първенство.

„За мен е огромна чест да ми бъде предложена позицията на мениджър на националния отбор на Саудитска Арабия“, каза в неделя Манчини, който подписа четиригодишен договор.

„Вярвам, че това е страхотна възможност за мен да изпитам футбол в нова страна, особено с нарастващата популярност на футбола в Азия.“

Той добави: „Присъствието на топ играчи в Saudi Pro League показва потенциала за растеж на националната футболна сцена.“

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, предизвика вълни това лято, като закупи множество играчи от европейски клубове за отбори в Саудитската професионална лига.

Бразилската звезда Неймар беше последният в нарастващия списък от големи имена, привлечени от огромните суми, предложени от саудитците, след като Кристиано Роналдо даде старт на тенденцията, преминавайки в Ал Наср през януари.

Шокиращ ход

Оставката на Манчини от работата в Италия дойде като шок, тъй като по-рано този месец той беше поверен на отговорността за отборите на страната под 21 и под 20 години.

Той беше силно критикуван за решението си, особено след ранните съобщения, че е готов да приеме преместване с мега пари в Саудитска Арабия, което той отрече да е причината за оставката му.

Манчини, който беше заменен от бившия треньор на Наполи Лучано Спалети, имаше смесени времена през петте си години като селекционер на Италия.

Победата на Евро 2020 изглежда съживява една проблемна футболна нация. Но адзурите не успяха да се класират за миналогодишното Световно първенство след катастрофално поражение в плейофите от Северна Македония, вторият пореден път, когато пропуснаха най-големия футболен турнир в света.

Като играч Манчини спечели титлата в Серия А през 1991 г. и четири купи на Италия с дългогодишния клуб Сампдория, където играеше в нападение заедно с наскоро починалия Джанлука Виали.

Вестник La Gazzetta Dello Sport съобщи в неделя, че договорът на Манчини в Саудитска Арабия ще бъде с годишна заплата от 25 милиона евро (27 милиона долара).

Изявлението на футболната федерация на Саудитска Арабия (SAFF) не разкрива заплатата му.

„Назначението потвърждава новата ера на израстване за националния отбор на Саудитска Арабия и бележи нов крайъгълен камък в изключителната кариера на Манчини“, се казва в изявление на саудитската федерация, потвърждаващо назначаването на Манчини.

Манчини трябваше да пристигне в саудитската столица Рияд в понеделник, за да бъде представен пред медиите.

„Радваме се да приветстваме Роберто Манчини да ръководи Зелените соколи“, каза президентът на SAFF Ясер Ал Мизехал.

„Неговият опит и доказан опит на клубно и международно ниво отбелязват значителна стъпка към постигане на нашите цели в международния футбол.

„Роберто вярва в саудитския футбол и желанието ни да развием топ конкурентни играчи и да ги изведем до нови висоти на световната сцена – включително Купата на Азия в Катар и квалификациите за Световното първенство през 2026 г. … Ние сме футболна нация и ние [продължаваме] да инвестираме на всяко ниво в нашето пътуване, за да се състезаваме с най-добрите в света на и извън терена.”


Едно око към Купата на Азия

Първият му мач с отбора е насрочен за 8 септември, международен приятелски срещу Коста Рика на Сейнт Джеймс Парк, домът на Нюкасъл, който е собственост на саудитския суверенен фонд.

Друг приятелски мач срещу Южна Корея е планиран да се проведе в английския град на 12 септември.

Купата на Азия, домакинствана от защитаващия шампиона Катар, започва през януари. Саудитците, които ще бъдат домакини на турнира през 2027 г., са изтеглени в група с Киргизстан, Оман и Тайланд.

Преди това има две квалификации за Световната купа през ноември – срещу Йордания и Камбоджа или Пакистан. Таджикистан също е в група G.

„Целият свят признава огромния потенциал на националния отбор на Саудитска Арабия по време на изключителното им представяне на Световното първенство“, каза Манчини. „Сцените на феновете след тази победа бяха огромни.

„Те оставиха своя отпечатък на световната сцена, изпълвайки футболните фенове на Саудитска Арабия с огромна гордост и ускорявайки футболните амбиции на нацията. Имаме потенциал да се подобрим още повече. Отборът е силен с талантливи играчи. Вярвам, че имаме всичко необходимо, за да издигнем нашата игра, ако работим усилено.“


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР