Робърт Уилям Фогел (на английски Robert William Fogel), роден на

...
Робърт Уилям Фогел (на английски Robert William Fogel), роден на
Коментари Харесай

Робърт Фогел получава Нобел за икономика за изследванията в клиометрията

Робърт Уилям Фогел (на британски Robert William Fogel), роден на 1 юли 1926 година в Ню Йорк, е работил в региона на стопанската история. Той е умрял на 11 юни през 2013 година в Оук Лоун, Илинойс (САЩ).
През 1993 година Фогел е получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел дружно с Дъглас Норт. Основният му принос за стопанската система, за което е награден с Нобеловата премия, е основаването на клиометрията.
Клиометрика (Cliometrics) е междудисциплинарно направление, обвързвано с потреблението на икономическата доктрина и иконометричните способи и модели в проучванията на икономическата история. В по-широко тълкувание се асоциира и с потреблението на математическите способи в историческите проучвания. Названието на тази научна дисциплинираност произлиза от името на Клио - музата на историята и героичната лирика в гръцката митология.

За първи път този термин е употребен в печата през декември 1960 година в публикацията на Дж. Хюгс, Л. Дейвис и С. Райтер "Аспекти в квантитативните проучвания в икономическата история ".

Дъглас Сесил Норт (на британски Douglass Cecil North), който е роден на 5 ноември 1920 година в Кеймбридж (САЩ), също е американски икономист, прочут с проучванията си върху история на икономическата мисъл, работил в региона на икономическата история и новата институционална стопанска система. През 1993 получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, дружно с Робърт Фогел.
По-късно дружно с Роланд Коусе и Оливър Уилямсон подкрепя основаването на Международно общество за Нова институционална стопанска система, което се събира за първи път в Сейнт Луис през 1997 година.
Дъглас Норт е умрял на 23 ноември 2015 година в Бензония (САЩ).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР