Робърт Ф. Кенеди-младши, виден адвокат по въпросите, свързани с околната

...
Робърт Ф. Кенеди-младши, виден адвокат по въпросите, свързани с околната
Коментари Харесай

Биткойн срещу CBDC: Кенеди се противопоставя на администрацията на Байдън

Робърт Ф. Кенеди-младши, изтъкнат юрист по въпросите, свързани с околната среда и претендент на Демократическата партия за президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година, неотдавна се изрече в поддръжка на криптовалутите като Биткойн като метод обществото да избегне това, което той вижда като порочна финансова система.

Подкрепата на Кенеди за криптовалутите и загрижеността му по отношение на CBDC

В свое изказване Кенеди разкритикува Федералния запас и огромните банки за ролята им в печатането на трилиони долари през последното десетилетие, което съгласно него е асъдействало за основаването на финансов балон.

Той твърди, че криптовалутите като Биткойн дават опция на обичайните финансови системи и могат да оказват помощ за отбраната на хората от рисковете на неизбежния стопански спад.

Кенеди също по този начин упрекна администрацията на Байдън, че е враждебно настроена към криптовалутите и се съюзява с огромните банки, с цел да резервира контрола върху финансовата система.

Той счита, че враждебността на държавното управление към крипто е подбудена от желанието да се резервира контролът върху паричната система и да се попречи на хората да получат достъп до други възможности, които биха могли да застрашат властта им.

В допълнение към рецензиите си към администрацията на Байдън, Кенеди изрази угриженост по отношение на развиването на CBDC в Съединени американски щати, предупреждавайки, че това може да докара до “финансово иго и политическа робия ”.

Той счита , че CBDC ще даде на държавното управление невиждан надзор върху паричната система и може да се употребява за наблюдаване и надзор на финансовите действия на хората.

Позицията на администрацията на Байдън във връзка с CBDC

През юли Федералният запас би трябвало да пусне нова услуга за цифрови заплащания и сетълмент, наречена FedNow. Според Фед задачата на тази услуга е да разреши на предприятията и физическите лица да правят незабавни заплащания непрекъснато.

Все още обаче не е несъмнено дали услугата ще разчита на цифровите валути на централните банки (CBDC) за обработка на заплащанията.


 


Администрацията на Байдън също алармира за интереса си към изследване на потреблението на CBDC за издаване на цифрови долари. Някои възприемат този ход като опит за модернизиране на паричната система и обезпечаване на по-голяма еластичност и успеваемост на финансовите транзакции.

Кенеди и други остават скептични към желанията на държавното управление и се притесняват, че CBDC могат да бъдат употребявани за практикуване на по-голям надзор върху финансовия живот на хората.

Услугата за незабавни заплащания на Федералния запас

Федералният запас сътвори нова платежна инфраструктура, наречена FedNow Service, която разрешава на финансовите институции от всевъзможен мащаб в Съединени американски щати да оферират услуги за незабавни заплащания, които са сигурни и ефикасни.

Някои обаче са загрижени за равнището на надзор, което има държавното управление, което наподобява сходно на това в Китай. Правителството поддържа надзор си върху обществото, което прави криптовалутата бягство от този мониторинг. Именно това може да е повода, заради която държавното управление на Съединени американски щати се опълчва на криптовалутата.

FedNow ще започва през юли и ще разреши прехвърлянето на пари от сметката на изпращача към сметката на получателя в съвсем действително време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Докато Клиринговата къща, асоциация, благосъстоятелност на банката, към този момент предлага алтернатива за заплащане в действително време, FedNow Service ще даде спомагателен вид за бизнеса и потребителите.

Биткойн против CBDC

Технологиите на цифровите валути на централните банки и криптовалутите може да наподобяват сходни за незапознатите с тях, като се има поради, че и двете са цифрови валути.

Въпреки това би било неопределено двете да се приравняват. Дори в случай че CBDC включват детайли на разпределена счетоводна книга и блокчейн, те не оферират същите преимущества като DeFi или Web 3.0. По създание CBDC са цифрови версии на фиатни валути.

За разлика от тях, децентрализираните криптовалути като Биткойн служат като контраст на CBDC, защото дават средство за владеене на активи, които са предпазени от държавни конфискации и не са лимитирани от избрани граници.

Според макроексперта Лин Олдън разпределените системи ще стават все по-разпространени, защото обществото се отдалечава от обичайното банкиране.


НЕ ИЗПУСКАЙ: 


Олдън възприема CBDC като краен сюжет, произлизащ от възходящата наклонност към финансов надзор и наблюдаване, и като цяло има отрицателно мнение за тях.

Заключение

Предимството на криптовалутата се състои в нейното дългогодишно наличие и тя евентуално е по-добре разбрана от CBDC. Това може да е повода, заради която публичните настройки наподобяват по-благоприятни към криптовалутите, в сравнение с към CBDC.

Въпреки това съществува чувството, че CBDC са неизбежни.

Криптовалутите се сблъскаха с неотдавнашни неуспехи, само че е малко евентуално тези, които са добре осведомени с криптосферата, да бъдат уверени в евентуалните преимущества на CBDC. Това се дължи на рисковете, свързани с неприкосновеността на персоналния живот и на лимитираната им полза в областите DeFi, и Web 3.0.

За лицата, които за първи път навлизат във финансовата система обаче изборът на CBDC или криптовалута може да се окаже по-голямо предизвикателство.

В последна сметка, оставаме с най-важният въпрос – могат ли крипто стопанската система и CBDC да съществуват взаимно?

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР