Робърт Бърнс и Лолита Балдор от Асошиейтед прес Източник: БТАЗа

...
Робърт Бърнс и Лолита Балдор от Асошиейтед прес Източник: БТАЗа
Коментари Харесай

Две седмици след началото на войната в Украйна – руснаците са забавени, но не са спрени

Робърт Бърнс и Лолита Балдор от Асошиейтед прес
Източник: Българска телеграфна агенция

За двете седмици война в Украйна Русия реализира по-малко и се затрудни повече от предстоящото в най-големия сухопътен спор в Европа от Втората международна война насам. Но нападащата мощ от над 150 хиляди бойци въпреки всичко разполага с огромни и може би решаващи прерогативи в огневата мощност, до момента в който се придвижва към огромните градове.

Главната цел на Москва да смъкна държавното управление в Киев и да го размени с другарски настроено към Кремъл управление остава непостигната и като цяло офанзивата бе забавена поради поредност провали, в това число неналичието на съгласуваност сред въздушните и сухопътните сили и неспособността да се постигнe цялостна доминация в украинското небе.

Във вторник Пентагонът даде оценка, че Русия е запазила към 95 на 100 от военната си мощност, дислоцирана в Украйна, като се регистрират унищожените и станалите негодни оръжия и транспортни средства, както и убитите и ранените. Тези загуби, въпреки и умерени на пръв взор, са обилни за две седмици боеве. Досега Русия е дала сред 2000 и 4000 убити, сподели генерал-лейтенант Скот Бериър, шеф на Агенцията за военно разузнаване, като добави, че неговата организация „ мощно се съмнява “ и в тази оценка.

Двете седмици на война сътвориха филантропична рецесия в Украйна, който се задълбочава през последните дни. По данни само че Организация на обединените нации повече от два милиона украинци са напуснали страната и се чака броят им да се усили.

При неналичието на признаци, че съветският президент Владимир Путин ще отстъпи войната вероятно ще се проточи. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс сподели във вторник пред комисия в Конгреса, че Путин е сърдит и евентуално " ще удвои залога " в Украйна. По думите му това може да значи " няколко тежки последващи седмици " с по-интензивни сражения.

Дали и по какъв начин може да се разпростре спорът е основната грижа на Запада, най-малкото тъй като Путин е споделил, че няма да търпи неограничени оръжейни доставки за Украйна от Съединени американски щати и НАТО. Някои се притесняват, че Путин може да ескалира спора по рисков метод.
Няколко дни след неговото началото той се базира на вероятността за нуклеарна война, като разгласи, че е сложил в нараснала подготвеност на своите нуклеарни сили. Но без значение от това представители на Съединени американски щати не откриха заплашителни промени в нуклеарните настройки на Русия.

Въпреки че е мъчно да бъде обхваната в детайлности картината на разгръщащата се война, американски и европейски представители и анализатори споделят, че руснаците са почнали постепенно и по-късно са били спъвани от композиция от несъответстващо обмисляне, неточности в тактиката и допустимо ерозия на бойния дух измежду бойците, неподготвени да водят война.

Руските войски напредват последователно, само че темпото им е много постепенно. " Те имат морални проблеми ", сподели основният представител на Пентагона Джон Кърби. " Те имат проблеми с доставките. Те имат проблеми с горивото. Те имат проблеми с храната. Те срещат корав и съдбоносен украински отпор. И ние към момента считаме, че допреди няколко дни те са си мислели, че ще напредват ", добави той.

Кърби сподели още, че съгласно Пентагона бавното придвижване на сухопътните сили на Русия е довело до засилена приложимост на ракети, артилерия и други далекобойни оръжия, в това число против градски региони, което в следствие е нараснало цивилните жертви.

След като струпаха над 150 хиляди бойци по границите на Украйна, руснаците започнаха нашествието на 24 февруари с напън на юг към Киев от места в южен Беларус и Русия; към Харков, най-големия град в Източна Украйна, и на север от Кримския полуостров, окупиран от Русия през 2014 година

Украинците оказваха опозиция, по-яростна от предстоящата евентуално от Путин, дори когато съветските офанзиви с ракети и системи за залпов огън против градовете предизвикаха цивилни жертви, повредиха и унищожиха гражданска инфраструктура и доведоха до засилващо се бягство на бежанци, търсещи леговище в Полша и другаде.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели в петък, че Русия евентуално е подценила степента, до която се е подобрила боеготовността на украинската войска след 2014 година в резултат на образованието от Съединени американски щати и НАТО. " И това е повода за какво те са способни да отвърнат " по този начин дейно, колкото могат, сподели Столтенберг.

По думите на Филип Брийдлав, о.р. военачалник от Военновъздушни сили, пълководец на силите на НАТО в Европа от 2013 до 2016 година, макар че руснаците са обратно с графика, те са способни най-после да завладяват Киев.

" Ако няма огромна смяна на оперативно равнище, те имат задоволително от това, което назовавам постепенно и непрекъснато движение, тъй че в случай че могат да устоят на загубите, които ще понесат, най-после те ще реализиран задачата си ", сподели той. Така изникват въпроси за съветската окупация и опциите за въстание.

Според Брийдлав съветската атака в Южна Украйна, която буксува по-малко от тази от север, има за цел да сътвори " сухопътен кулоар " сред Донбас и Кримския полуостров и на запад до черноморското пристанище Одеса. Това ще остави Украйна без достъп до морето.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР