Ризата, с която са били покрити мощите на св. Петка,

...
Ризата, с която са били покрити мощите на св. Петка,
Коментари Харесай

Ризата на св. Петка от Яш пристигна в дар за наш манастир

Ризата, с която са били покрити мощите на св. Петка, дойде в Русе като подарък за едноименния манастир в село Копривец.

Реликвата е предоставена с благословението на Румънския патриарх Даниил и бе посрещната тържествено на граничния пункт „ Дунав мост “ от Русенския митрополит Наум.

Снимка: Емил Димитров

Одеждата бе докарана с конвой на „ Гранична полиция “, покрита с румънското национално знаме. След свалянето ѝ от автомобила регионалният шеф Борислав Българинов постави върху нея българския трикольор.

Владиката, кметът Пенчо Милков и регионалният шеф се поклониха и допряха реликвата, белязана с петна от сълзите на вярващите.

Снимка: Емил Димитров

„ Света Параскева е изключително известна светица в България, тъй като в един интервал от време нейните мощи са се намирали в Търново и Видин. После са пренесени назад в Константинопол, с цел да намерят покой в Яш “, описа митрополит Наум.

Снимка: Емил Димитров

Периодично ризата, с която са покрити мощите на светицата, се подменя, с цел да бъде дарена на приятелски епархии. В Русе към този момент веднъж е правено такова подаяние – за църквата „ Св. Петка “ в Русе, която сега се ремонтира.

Сегашното подаяние ще се съхранява в Митрополията, до момента в който завърши ремонтът на манастира в Копривец, след което ще бъде предоставена на светата обител там.

Снимка: Емил Димитров

Русенската епархия получи още едно подаяние – към 35 тона храни, които да се раздадат на нуждаещите се фамилии. Дарението е обезпечено от румънски транспортни компании, изясни комерсиалният аташе към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР