Риза Каяалп спечели за 11-и път титлата на европейски първенства

...
Риза Каяалп спечели за 11-и път титлата на европейски първенства
Коментари Харесай

Турция оглави класирането по медали, а България остана пета преди финалите на Назарян и Милов на европейското по борба в Хърватия

Риза Каяалп завоюва за 11-и път купата на европейски шампионати по битка в тежката категория до 130 кг типичен жанр и Турция оглави класирането по медали с пет златни оценки. Следват Украйна, Азербайджан и Армения с по три, а България заема петото място преди финалите на Едмонд Назарян на 60 кг и Кирил Милов на 97 кг в последния ден на шампионата.

При най-лошия излаз от битките на Назарян и Милов, България ще усъвършенства с един бронзов орден представянето си от европейския шампионат в Белград предходната година. Тогава националите приключиха с 2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови оценки за общ брой от 10 медала. До момента те са с 2-2-5 за общо 9. Утре Дейвид Димитров има и късмет за бронз на 72 кг, започвайки от репешаж против украинеца Андрий Кулик, който е бронзов медалист от последното международно състезание.

Риза Каяалп закри деня с мъчно извоювана победа с 2:1 против Сабах Шариати от Азербайджан и стана първенец за 11-и път, както и за трети следващ. През 2020 той отстъпи изненадващо на четвъртфиналите против украинеца Микола Кучми, който загуби още идната си битка против първенеца Алин Алексуч-Чиурариу от Румъния.

Дългата серия на Риза Каяалп бе прекратена единствено още един път – от руснака Хасан Бароев на финала през 2011. Той няма на сметката си и купа от 2015, когато обаче завоюва така наречен Европейски игри.

При тежките бронзови медали заслужиха Оскар Марвик от Норвегия и Якоби Каджая от Грузия.

Каяалп закри програмата в събота, а три часа по-рано неговият съотечественик Адем Бурак Юзун я откри с купа на 55 кг против Елданиз Азизли от Азербайджан. Трети в категорията приключиха грузинецът Нузгари Цурцумия и румънецът Денис Михай.

На 63 кг първенец стана миналогодишният отличник Лери Абуладзе от Грузия, който победи с 5:1 на финала Талех Махмадов и по този начин Азербайджан загуби две следващи битки за златни медали. Бронзовите оценки останаха за арменеца Храчия Погосян и българина Абу-Муслим Амаев.

Малхас Амоян пък направи допустимо най-драматичната отбрана на купата си от 2022 в категория до 77 кг. Арменецът губеше с 2:4 против Виктор Немеш по-малко от 10 секунди преди края на битката и направи хватката на отчаянието в битката. Номерът мина. Той направи висок скок над Немеш, улови го за рамената и го събори за четири точки, 6:4 и нова купа.

Трети останаха турчинът Юнус Башар и унгарецът Золтан Левай.

Твърде дългото очакване на Унгария за купа на шампионата приключи в категория до 87 кг, където Ищван Такач надделя турчина Али Ченгиз на финала с 5:2. Лаша Гобадзе за Грузия и Семьон Новиков за България също се качиха на подиума, с което медалите на родните национали станаха цели 9.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР