Ритейл гигантът Amazon е платил 0 долара данъци за 2018

...
Ритейл гигантът Amazon е платил 0 долара данъци за 2018
Коментари Харесай

Технологични гиганти плащат 0 долара корпоративни данъци в САЩ

Ритейл колосът Amazon е платил 0 $ налози за 2018 година при облага от 11.2 милиарда $, като това се дължи главно на данъчната промяна на Тръмп

Миналата година 60 компании от Fortune 500 са платили 0 $ федерални налози при облага от 79 милиарда $, написа The New York Times, базирайки се на отчет на Института по данъчно облагане и икономическа политика (Institute on Taxation and Economic policy - ITEP). Най-забележителната измежду тях е ритейл колосът Amazon, който осъществя облага за миналата година от 11.2 милиарда $. В листата на печелившите компании, които не заплащат корпоративни налози, попадат още и производителят на автомобилни гуми Goodyear, компанията за облачни услуги Salesforce и доставчикът на електричество FirstEnergy.

Причините

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От десетилетия печелившите компании съумяват да избегнат корпоративните налози. Но описът на тези, които заплащат 0 $, се удвои предходната година вследствие на измененията в данъчния закон на президента Тръмп през 2017 година Той разшири корпоративните данъчни облекчения и понижи налога върху корпоративната облага.

Докладът на тинк-танка демонстрира, че Законът за понижаване на налозите от 2017 година освен намалил ставката на корпоративния налог от 35 на 21%, само че и " не е затворил голям брой данъчни малки врати, които разрешават на печелившите компании постоянно да заобикалят да заплащат федерален налог за съвсем половината от облагите им ".

" Amazon, Netflix и десетки огромни корпорации не заплащат федерални налози вследствие на данъчната промяна на Тръмп. Мисля, че това е срам ", сподели претендентът за президент на демократите Бърни Сандърс. Възможността корпорациите да понижават налозите си от дълго време е обект на рецензия от страна на демократите. Това няма да е изключение и в идната кандидатпрезидентска акция, като те упорстват, че " корпорациите би трябвало да носят отговорност за неравенството в заплатите ".

През последното десетилетие както републиканците, по този начин и демократите от дълго време се стремят да понижат високата ставка на корпоративния налог. Президентът Барак Обама предложи понижение от 35 на 28%, а републиканците я свиха до 21% през 2017 година Тръмп тогава съобщи, че данъчните промени ще подтикват вложенията и икономическия напредък. Това се случи, въпреки и не в предстоящите размери.

Предложения за промяна

Кандидатът за президент на Демократическата партия Елизабет Уорън предлага корпорациите да заплащат нов налог от 7% за всеки $, който фирмите печелят на всички места по света, откакто бъде премината границата от 100 млн. $ облага. Според нея новият налог ще се ползва за към 1200 компании и ще донесе 1 трлн. $ за 10 години. Така Amazon щеше да заплати налози в размер на 698 млн. $ за 2018 година

Сенаторът демократ от щата Минесота Ейми Клоубъшар подхваща друг метод. Тя е обвързала препоръчаното нарастване на корпоративния налог от сегашните 21% на 25% с проекти за възобновяване на мостове, пътища и летища.

В изследванията от ден на ден американци поддържат повишението на корпоративния налог. Но повишението на главната данъчна ставка върху корпорациите няма да отстрани клуба на тези, които заплащат 0 $ налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР