ритански учени от катедрата по медицина на университета в Оксфорд

...
ритански учени от катедрата по медицина на университета в Оксфорд
Коментари Харесай

Аспиринът – възможен лек за ковид-19

ритански учени от катедрата по медицина на университета в Оксфорд изследват аспирина като допустимо лекарство за ковид-19.

Започналото през днешния ден изследване е част от най-мащабното до момента в света проучване за лекуване на заболели от коронавирусната зараза. То ще обхване 176 лечебни заведения на цялата територия на Англия и в него ще вземат участие над 16 000 доброволци.



Вече е потвърдено, че при пациентите с ковид-19 има нараснал риск от формиране на тромби в кръвоносните съдове. Тромбоцитите в кръвта явно стават хиперактивни поради вируса. А тромбите постоянно имат съдбовни последици.

Тъй като ацетилсалицилова киселина (аспиринът) е тромбоцитен антиагрегант, тя понижава риска от формиране на тромби при пациенти с ковид. Също по този начин тя има аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен (понижава телесната температура) резултат.

Освен това като медикамент е елементарно налична, евтина и към този момент се създава всеобщо.



Учените решили да включат аспирина към изследването, защото има съществени учредения да се счита, че той може да бъде потребен и е относително безвреден.

Те търсят лекарство против ковид-19, което може да стартира да приема незабавно, всеки човек, в която и да е точка по света.

Избрани на инцидентен принцип доброволци ще получават по 150 мг аспирин всеки ден. В проучването няма да вземат участие хора, които имат противопоказания за банкет на ацетилсалицилова киселина. Очаква се изследването да продължи няколко месеца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР