Рита Рей забеменява, когато е в гимназията. Там, където живее,

...
Рита Рей забеменява, когато е в гимназията. Там, където живее,
Коментари Харесай

Ще умират жени. Какво ще стане, ако САЩ отменят правото на аборт

Рита Рей забеменява, когато е в гимназията. Там, където живее, абортите не са позволени. Въпреки това тя взема решение, че не може да отгледа детето и ще рискува.

“Помня, че приятелят ми ме закара. Беше през нощта, мрачно, през една уличка. Казаха ми да вляза през задната врата ”, споделя Рита. Спомня си, че по-късно влиза в апартамент, където среща жена. “Тя ми сподели да легна на леглото и направи процедурата. Знаех, че не е здравно лице. ”
Имах шанс, че не умрях.Рита Рей, претърпяла аборт през 1959 година
“Имах шанс, че не умрях. Има толкоз девойки, които не оцеляха. ”

Рита е от Луисвил, Кентъки. Годината е 1959. Тогава в Съединени американски щати абортите в множеството щати са отчасти или изцяло неразрешени. Това се трансформира през 1973 година с едно решение на Върховния съд, което подсигурява правото на дамите да създадат аборт в първите месеци на бременността.

Рита споделя историята си за пръв път през 2022 година пред Ню Йорк Таймс, дружно с други дами, които са създали аборт преди 1973 година И за това има причина. Върховният съд на Съединени американски щати е напът да анулира тъкмо това решение, което пази правото на аборт в цялата страна. Тези дами знаят какъв е бил животът преди него.
“Жената има безспорното право ”
През последните години редица американски щати одобриха закони, които лимитират правото на аборт. Част от тях лимитират опцията за преустановяване на бременността до 15-ата седмица - период, който не се разграничава от настоящите правила в множеството страни в Европа. Други обаче не разрешават абортите след откриването на сърдечен темп на плода - т.е. след към 6-ата седмица, когато доста дами даже не знаят, че са бременни.

Тези закони обаче не могат да се ползват поради две решения на Върховния съд на Съединени американски щати, които подсигуряват правото на дамите на аборт в първите месеци на бременността.

Първото такова решение е по делото “Роу против Уейд ” от 1973 година То е заведено от 22-годишна жена от Далас, Тексас, тогава известна единствено с псевдонима Джейн Роу, и нейните адвокатки Линда Кофи и Сара Уедингтън. Федералният съд в Тексас взема решение, че законът против абортите в щата нарушава правото на персонален живот. Окръжният прокурор на Далас Хенри Уейд апелира решението пред Върховния съд. Така се стига до историческото решение от 1973 година
Жената има безспорното право през първите три месеца на бременността да реши дали да роди детето си.Цитат от решението по делото "Роу против Уейд "
Според него “жената има безспорното право през първите три месеца на бременността да реши дали да роди детето си ”. То планува също щатите да не могат да вкарват възбрана за аборт преди плодът да е “жизнеспособен ” - т.е., преди да може да оцелее отвън утробата на майката. Решението е подкрепено от седем от деветимата членове на Върховния съд, в това число петима съдии, назначени от републикански президенти.

Резултатът от това решение е, че през първите 12 седмици от бременността дамата има право да направи аборт без ограничавания. Във втория триместър - до 28-ата седмица - щатските управляващи могат да постановат ограничавания, само че не и да вкарват цялостна възбрана за аборт. След това се счита, че плодът може да оцелее отвън утробата на майката и прекратяването на бременността е неразрешено.
 Жени стачкуват пред постройката на Върховния съд в поддръжка на правото на аборт
Второто основно решение е от 1992 година по делото “Планирано родителство ” против Кейси ” . То удостоверява правото на дамите на аборт, само че вкарва като главен аршин за това до кой стадий на бременността дамите имат право да я прекатят “жизнеспособността ” на плода - опцията му да оцелее отвън утробата на майката. Оценката е самостоятелна за всеки обособен случай, само че най-често границата е сред 24-ата и 28-ата седмица от бременността.

Статистиката на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати за 2019 година обаче демонстрира, че 79,3% от абортите са направени до 9-ата седмица на бременността, а 92,7% - до 13-ата седмица. В доста европейски страни, в това число в България, абортът без медицински аргументи е позволен до този миг от бременността.
“Вредни последици ”
Сега обаче опциите на дамите в Съединени американски щати да създадат аборт може да бъдат лимитирани.

Върховният съд сега преглежда ново дело, в центъра на което е правото на аборт. Решението се чака в края на юни или началото на юли. В началото на май обаче американското издание Политико разгласява чернова на решението, подкрепено от петима от деветимата съдии във Върховния съд. Автентичността на документа беше доказана.

Черновата на решението демонстрира, че болшинството от съдиите считат, че прецедентът “Роу против Уейд ” би трябвало да бъде анулиран. Това значи, че гаранцията за правото на аборт на дамите в Съединени американски щати няма да съществува и всеки щат независимо ще може да взема решение дали да позволи, ограничи или забрани изцяло абортите.

Делото е във връзка закон на щата Мисисипи, който не разрешава абортите след 15-ата седмица от бременността. Законът е оспорен от организация за женско здраве, а съдът в Ню Орлиънс стопира приложението му, тъй като опонира на решението “Роу против Уейд ”. Така делото стига до Върховния съд.

Черновата на решението, написана от арбитър Самюъл Алито и подкрепена съгласно Политико от четирима други съдии, демонстрира, че болшинството съдии са склонни да гласоподават в поддръжка на закона в Мисисипи.
Вместо да реализират национално решение на въпроса с абортите, “Роу ” и “Кейси ” разпалиха дебатите и задълбочиха разделянето.Цитат от проекторешението на арбитър Самюъл Алито
“Роу ” е извънредно неправилно поначало ”, написа Алито в черновата на решението. “Мотивите му бяха извънредно слаби, а решението имаше нездравословни последици. Вместо да реализират национално решение на въпроса с абортите, “Роу ” и “Кейси ” разпалиха дебатите и задълбочиха разделянето. ”

Според Политико черновата е подкрепена от общо петима от деветима висши съдии, назначени от републикански президенти - Самюъл Алито (назначен от Джордж Буш-младши), Кларънс Томас (назначен от Джордж Буш-старши), Нийл Гросъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет (назначени от Доналд Тръмп).

Мнозинството съдии във Върховния съд са назначени от републикански президенти. След мандата на Доналд Тръмп, който във Върховния съд, считаните за консервативни съдии получиха сериозен превес над считаните за демократично настроени.
Какво ще се промени
В някои щати разпоредбите за преустановяване на бременността ще останат същите като до момента. Щати като Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон имат щатски закони, които пазят правото на аборт. В Минесота, Айова и Монтана има решения на щатски съдилища, които признават правото на аборт. На тези места ситуацията на дамите, търсещи аборт, няма да се промени.

Други щати обаче към този момент са приели лични закони, които ще влязат в действие, в случай че Върховният съд анулира прецедента “Роу против Уейд ”. Някои от тези закони не не разрешават изцяло абортите. Други обаче вкарват такива ограничавания, които ги вършат на процедура невъзможни.

Такъв образец е законът в Тексас , който не разрешава прекратяването на бременността след разкриване на сърдечна активност на плода. Това се случва към 6-ата седмица на бременността, когато доста дами даже не знаят, че са бременни. Законът не планува изключения при обезчестяване или блудничество, а единствено ако животът на майката е застрашен. Този закон на процедура се ползва и в този момент, макар прецедента “Роу против Уейд ”. Той не планува държавни чиновници да го ползват, а разрешава на частни лица да водят каузи против дамите и медицинските лица, извършващи аборти.

В щати като Джорджия, Мисисипи, Охайо и Кентъки е призната същата възбрана, само че тя не се ползва поради правосъдни каузи. Законите са оспорени точно тъй като опонират на решението “Роу против Уейд ”. Ако обаче прецедентът бъде анулиран, това ще даде опция на тези закони да се ползват. Това ще разреши на други щати да отидат даже по-далеч.

В Мисури да вземем за пример се разискват законови промени, които да попречат на дамите да пътуват до различен щат, с цел да създадат аборт или да си набират лекарства, които разрешават преустановяване на бременността без хирургична намеса. Законопроект, препоръчан предходната година, планува щатските управляващи да могат да санкционират лекари, които правят аборт на жителка на Мисури. В Луизиана щатските управляващи предложиха законопроект, който приравнява аборта на ликвидиране от момента на забременяване и също планува той да се санкционира, без значение къде е осъществен.
 Хора стачкуват против отнемането на правото на аборт
“Съдия Алито пази мнението, че връщането на [законодателството] за абортите на щатите ще работи сполучливо и ще предотврати споровете, които виждаме в съдилищата ”, разяснява пред Ройтерс Рейчъл Ребуш , декан на Юридическия факултет на университета “Темпъл ” във Филаделфия. “Не виждам такова бъдеще. ”

Вариант да се заобиколи това е приемането на федерален закон, който да подсигурява правото на аборт в границите на цялата страна. Миналата седмица обаче на подобен закон. Против него гласоподаваха 50 републиканци и един демократ.
“Жени ще умират ”
Абортите са считани за тематика, която провокира съществено публично разделяне в Съединени американски щати. Това е и един от претекстовете на арбитър Алито да пази анулацията на прецедента, който подсигурява правото на аборт на национално равнище.

на Института “Пю ” от март тази година обаче демонстрира, че множеството хора в Съединени американски щати в действителност считат, че абортът би трябвало да бъде легален в някои случаи и противозаконен в други. Според 19% от интервюираните то би трябвало да бъде безусловно, без изключения, а 8% считат, че абортът би трябвало да бъде неразрешен във всички случаи, без изключения. 42% считат, че абортът би трябвало да бъде разрешен, само че не във всички случаи, а съгласно 29% от интервюираните той би трябвало да бъде противозаконен, само че да има изключения.

Привърженици и на двете гледни точки стачкуваха след приключването на черновата на правосъдното решение, което може да постави завършек на отбраната на правото на аборт на национално равнище. Според хората, които стачкуват в отбрана на правото на аборт, дамите би трябвало да имат право сами да вземат решения за тялото и бъдещето си. Тези, които желаят прецедентът “Роу против Уейд ” да отпадне считат, че със възбраната на аборта ще бъде предпазен живота на неродените деца.

 Привърженици на възбраната на абортите с афиш с лицето на Доналд Тръмп
Опитът на Рита Рей и хиляди други дами като нея обаче демонстрира, че аборти ще се вършат, без значение дали са позволени или не. Затова в този момент те споделят историите, които са пазили в загадка в продължение на десетилетия.

Същото вършат и дамите от организацията “Отряд от неприятните остарели дни ” , които са създали аборт, когато той е бил противозаконен. Те познават и рисковете и по тази причина приканват дамите да имат достъп до безвредни аборти в болнична среда, вместо да им се постанова да разчитат на инцидентни хора и даже такива без здравно обучение.
Ще забележим мрежите. Ще забележим хапчета в пощенските кутии. Ще забележим хора, които вършат аборт у дома, или търсят хирургичен аборт от всеки, който е податлив да го предложи.Лорийн Томпсън
“От историческа позиция ще забележим повтаряне на предишното, само че и незнайно бъдеще ”, споделя преподавателката по история на придвижването за репродуктивни права Лорийн Томпсън пред Бостън Глоуб. “Ще забележим черти от епохата преди “Роу ”. Ще забележим мрежите. Ще забележим хапчета в пощенските кутии. Ще забележим хора, които вършат аборт у дома, или търсят хирургичен аборт от всеки, който е податлив да го предложи ”.

Марта Ненчиоли работи като сестра в гинекологично поделение повече от 30 години. И към момента помни по какъв начин е придружила близка другарка, която е направила аборт нелегално през 1966 година Нейната прогноза е мрачна.

“Ще умират дами. Ще умират от противозаконни аборти. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР