Рисунки на украински деца, преживели първите дни на войната в

...
Рисунки на украински деца, преживели първите дни на войната в
Коментари Харесай

Рисунки на украински деца, преживели първите дни на войната в Украйна, са представени в НС в интерактивна изложба „Малките свидетели на войната“

Рисунки на украински деца, претърпели първите дни на войната в Украйна, са показани в интерактивната галерия с благотворителна цел „ Малките очевидци на войната “.

Експозицията беше открита на 13 юли 2022 г. в Народното събрание от народния представител Никола Минчев. Тя е инициирана от Музея на детското творчество (Украйна), Агенция 121, Национална мрежа за децата и Типинг пойнт стратеджис и се реализира с поддръжката на посолството на Украйна в България.

Обикновено откриването на галерия е събитие, заредено с позитивни страсти, през днешния ден съм със смесени усеща, тъй като ми е мъчно да слага в едно изречение думите – деца, галерия и война, означи при представянето на експозицията Никола Минчев. Въпреки че децата са най-потърпевшите в една война, те имат силата да я нарисуват, да употребяват цвят, фикция и обич, с цел да изразят своята горест, уточни той.

Тази галерия ни дава късмет да погледнем войната през погледа на децата и да открием посланието им – за по-добър живот, религия в бъдещето и вярата за мир, акцентира Никола Минчев. Той изрази признателност към уредниците на експозицията, че са намерили метод да покажат войната не през погледа на омразата, а през погледа на обичта. Никола Минчев прикани всички народни представители да се включат в тази самодейност и дарят средства за най-спешните потребности на децата бежанци в България.

На откриването на експозицията участваха първият секретар на посолството на Украйна у нас Ирина Козик, народни представители от разнообразни парламентарни групи, представители на неправителствените организации и публицисти.

От началото на войната в Украйна по публични данни са починали 349 деца, а близо 6 милиона украински жители, главно дами и деца, са напуснали страната, уточни при откриването на изложбата първият секретар на посолството на Украйна у нас Ирина Козик.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР