Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в

...
Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в
Коментари Харесай

РИОСВ: Рисковано е да спасявате щъркели вкъщи

Рисково е да насърчаваме хората да задържат бедстващите щъркели в къщите си, да ги хранят, да им оказват доста грижи, тъй като това въпреки всичко са диви животни и не можем да кажем дали не са заболели и не заплашват здравето им, разяснява пред „ Фокус “ Десислава Славова – шеф отдел „ Защита на природата “ в РИОСВ-София, във връзка няколко такива случая в страната от последните дни.

Тя посочи, че прекомерната грижа може да докара до одомашняване на птиците, а това са диви животни и би трябвало доста ловко да се подхожда към тях.

„ Това, което хората би трябвало да създадат, когато видят бедстващ щъркел, е да пуснат сигнал до съответната Регионална ревизия по околната среда и водите и във допустимо най-кратък период да се реши положението на птицата – дали да се остави на място или да се изпрати във ветеринарна клиника за лекуване. Тоест, прекомерната грижа по някой път може да има противоположен резултат за птиците “, добави Славова.

Тя акцентира, че при приемане на сигнали РИСОВ-София работи доста добре с ветеринарна клиника „ Добро скимване “ и с „ ЧЕЗ Разпределение България “.

„ С ЧЕЗ имаме към този момент създадена стратегия, при която вършим взаимни инспекции да вземем за пример на щъркели в щъркелови гнезда и използваме тяхна техника, в случай че се наложи качване . Работим доста добре надлежно и с доброволци, които оказват помощ, защото не постоянно имаме опция да осигурим специалисти за инспекции на място. За това ни оказват подпомагане и от фондация „ Дивите животни “, сподели още специалистът.

В неделя вечерта мъж от силистренското село Зарица избави четири щъркела.

"Тази нощ спасихме живота на четири щъркела, които бяха сковани и замръзнали от поледицата ", заяви Сафет Халид във Facebook и разгласява фотоси на птиците в дома си.

Вчера пък Севгин Ридван от каолиновското село Наум и фамилията му избавиха 9 щъркела , открити в безпомощно положение, задачите покрити с лед в землището на селото. Той също разгласи това в обществената мрежа, пусна даже видео.

И 45-годишна жена от разградското село Киченица също е избавила щъркел, заяви в това време Дарик радио. Докато отивала на работа, тя видяла самотната птица. Няколко часа по-късно щъркелът не бил помръднал от мястото си и дамата влезнала в равнищата, взела го и го качила в колата си. Първоначално той не оказал никаква опозиция, само че постоплен, я клъвнал по ръката . Въпреки това тя го занесла на топло в къща при родственици, които да се грижат за него, до момента в който времето се стопли.

След това дамата въпреки всичко отишла в Спешна помощ, където в началото шокирала дежурните лекари с репликата: "Ухапа ме щъркел “, само че по-късно й създали нужните медицински операции.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР