Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в

...
Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в
Коментари Харесай

От РИОСВ против хората да спасяват щъркели в домовете си

Рисково е да насърчаваме хората да задържат бедстващите щъркели в къщите си, да ги хранят, да им оказват доста грижи, тъй като това въпреки всичко са диви животни и не можем да кажем дали не са заболели и не заплашват здравето ни.
Това сподели Десислава Славова – шеф отдел „ Защита на природата “ в РИОСВ-София, по отношение на все по-зачестилите сигнали за бедстващи бели щъркели в страната поради ниските температури.
Славова посочи, че прекомерната грижа може да докара до одомашняване на птиците , а това са диви животни и би трябвало доста ловко да се подхожда към тях.
„ Това, което хората би трябвало да създадат, когато видят бедстващ щъркел, е да пуснат сигнал до съответната Регионална ревизия по околната среда и водите и във допустимо най-кратък период да се реши положението на птицата – дали да се остави на място или да се изпрати във ветеринарна клиника за лекуване. Тоест, прекомерната грижа по някой път може да има противоположен резултат за птиците “, разяснява още тя и посочи, че при приемане на сигнали РИСОВ – София работи доста добре с ветеринарна клиника „ Добро скимване “ и с „ ЧЕЗ Разпределение България “, съобщи Фокус.
„ С ЧЕЗ имаме към този момент създадена стратегия, при която вършим взаимни инспекции да вземем за пример на щъркели в щъркелови гнезда и използваме тяхна техника, в случай че се наложи качване. Работим доста добре надлежно и с доброволци, които оказват помощ, защото не постоянно имаме опция да осигурим специалисти за инспекции на място. За това ни оказват подпомагане и от фондация „ Дивите животни “ “, разяснява Славова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР