Рисковете за конфликт в Черно море се увеличават. За това

...
Рисковете за конфликт в Черно море се увеличават. За това
Коментари Харесай

Рискът от конфликт в Черно море расте, Русия прехвана британски самолет над Крим

Рисковете за спор в Черно море се усилват. За това предизвести съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Рябков уточни, че НАТО се пробва да “тества” силата на Русия, като организира учения в района. “Наистина сме разтревожени от протичащото се в черноморския район, това е безкрайна поредност от провокации, осъществени от Съединени американски щати и съдружниците от НАТО и някои от “клиентите” има в региона”, сподели той пред кореспонденти, оповестява организация ТАСС.

Коментарите идват, откакто Съединени американски щати изпратиха своя военноморски команден транспортен съд “Маунт Уитни” и разрушителя “Портър” с управляеми ракети в грузински води, с цел да проведат интервенции със своите съдружници от НАТО.

Според Рябков към този момента няма съглашение за среща на върха Русия - Съединени американски щати, като добави обаче, че въпросът остава настоящ.

В сряда представителят на съветския президент - Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти, че към момента няма съглашение за среща сред президентите на Русия - Владимир Путин и на Съединени американски щати - Джо Байдън. “Всичко е възможно”, сподели той, когато беше помолен да разяснява известията, че може да се организира онлайн среща на върха Русия - Съединени американски щати преди края на годината и е допустима персонална среща идната година. Подобна информация заяви съветският вестник “Комерсант”, базирайки се на свои източници.

“Все още няма действително споразумение”, означи Песков и добави, че ще бъде направено известие, откакто бъде реализирано съглашение.

Според Песков Москва и Вашингтон са заинтригувани от определяне на директен контакт сред двамата президенти в близко бъдеще.

Същевременно Русия съобщи, че е вдигнала изтребител, с цел да прехване английски разследващ аероплан, който летял покрай Крим - черноморския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Ройтерс.

Руското министерство на защитата уточни, че навлизането на английският аероплан в региона е част от усилване на военната интензивност на Съединени американски щати и съдружниците им в района на Черно море, от което съветският президент Владимир Путин изрази неодобрение в днешния си телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел.

Министерството съобщи, че е вдигнало изтребител Су-30, с цел да прехване английски разследващ аероплан " Боинг Ар Си-135 ", който съгласно него се е опитвал да се приближи до Крим. Според военното ведомство английският аероплан сменил курса и се отдалечил, откакто към него доближил съветският, предава Българска телеграфна агенция.

Путин сподели по телефона през днешния ден на Меркел, че дейностите на Запада в черноморския регион са дестабилизиращи, рискови и провокационни, уточни Кремъл.

Министерството на защитата добави, че за последните 24 часа нарасналата интензивност на НАТО е включвала два американски военни кораба, стратегическа авиация и четири разследващи самолета на алианса, в това число английския.

Ведомството съобщи, че това наподобява на опит на НАТО да разузнае евентуален спектакъл на военни дейности, което съгласно министерството може да е изгода, ако Украйна опита да си върне със мощ региона Донбас, откакто през 2014 година подкрепяни от Русия сепаратисти ѝ лишиха контрола върху него.

Ведомството добави, че два съветски военни кораба следят американските съдове.

През юни английският боен транспортен съд " Дифендър " мина край Крим, за което тогава Лондон съобщи, че е станало при съблюдаване на интернационално приети правила за независимост на корабоплаването в украински териториални води. Случаят провокира бурната реакция на Москва.

Русия анексира Крим през 2014 година и споделя, че водите към него принадлежат на Москва, макар че множеството страни не престават да признават полуострова за украински.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР