Рискове у нас има, но не заради фалитите на банки

...
Рискове у нас има, но не заради фалитите на банки
Коментари Харесай

Икономист след фалитите на американски банки: Кредитната експанзия у нас трябва да позатихне

„ Рискове у нас има, само че не поради банкрутите на банки в Съединени американски щати, а поради повдигането на лихвите и ръководството на този развой. Две от банките там бяха свързани с криптовалути, които се сринаха С повдигането на лихвите по-задлъжнели компании и по-задлъжнели страни ще бъдат под напън да си оправят финансите “. Това разяснява в ефира на БТВ Георги Ангелов, старши-икономист в „ Отворено общество “, след банкрута на американски банки.

" В Унгария валутата се срина до 30-40% тъкмо поради нарасналите лихви и стягането на паричната агресия. Това ще се случва от ден на ден. Не можем да си позволим огромни дефицити. Страните, които имат такива, ще би трябвало да ги понижат. Българските банки са обратно в цикъла. Тук към момента продължава кредитната агресия. Българите не престават да вземат ипотечни заеми. Време е този развой малко да позатихне. И Българска народна банка, и регулаторите би трябвало да припомнят на банките, че цикълът се сменя ", разяснява още специалистът.

" Фирмите и бизнесите, които бяха привикнали на лесни пари, ниски лихви и растяща инфлация, която им помпа приходите, да имат поради, че това няма да продължи. Започва стягане, което ще се усеща и в България. Ще би трябвало да работят за по-висока успеваемост и продуктивност, а не всякога да подвигат цените, с цел да си покриват разноските. Зомби компании ще би трябвало да се преструктурират, другояче няма да оцелеят “, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР