Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март

...
Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март
Коментари Харесай

Тимерманс: Рискът да се стигне до твърд Брекзит се увеличи

Рискът Англия да напусне Европейски Съюз без договорка на 29 март набъбна този месец, сподели през днешния ден първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщи Ройтерс.

Запитан на конференция в Брюксел дали Англия ще напусне на плануваната дата, Тимерманс сподели, че през последните две седмици са се засилили опасенията му, че британците може да изоставен, "дори да не го желаят ". "Рискът от овакантяване без договорка набъбна ", сподели Тимерманс.

Той съпостави напъните на някои английски законодатели да попречат на министър-председателката Тереза Мей да извади Обединеното кралство от Европейски Съюз без договорка с легендата за средновековния датски крал Кнут Велики, който желал да спре прилива със силата на волята си, само че не съумял.

Тимерманс съобщи, че излизане без договорка може да се избегне, в случай че Лондон предложи някакъв различен вид.

Британският опозиционен водач Джереми Корбин сподели през днешния ден, че е имал "полезни и съдържателни " диалози с основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние в Брюксел и че е подготвен да се срещне още веднъж с Мей. Той сподели, че заплахата Англия да напусне без договорка е "много сериозна " и уточни, че предложенията му за митнически съюз с блока заслужават доверие.

Според Корбин Мей би трябвало да промени тактиката си и да търси по-тесен съюз с Европейски Съюз след Брекзит, с цел да се избегне опцията от внезапна разлъка. Пред кореспонденти водачът на лейбъристите сподели, че "опасността за Англия от овакантяване на Европейски Съюз без договорка е напълно действителна ".

"Предлагаме нещо, което имаме вяра, че е заслужаващ доверие развой, който би включвал договаряне на митнически съюз с Европейски Съюз и регулация, която да подсигурява достъп до пазара ".

Корбин съобщи, че Мей е разрешила да се трансформира в "заложник " на дребна група най-твърди последователи на Брекзита в личната си партия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден английският финансов министър Филип Хамънд сподели, че идната седмица английските законодатели ще гласоподават по ревизирана договорка за Брекзит. Дипломати оповестиха, че договарящите вървят към обособена правна декларация, в която Европейски Съюз може още веднъж да подчертае краткотрайното естество на "предпазния механизъм " за ирландската граница, който е главната спънка в договарянията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР