Рискът от външна намеса в кампанията преди евроизборите все по-силно

...
Рискът от външна намеса в кампанията преди евроизборите все по-силно
Коментари Харесай

ЕС притеснен от външна намеса преди европейските избори

Рискът от външна интервенция в акцията преди евроизборите все по-силно тревожи Европа. Франция даже предизвестява за вероятни операции и съветско въздействие, съобщи bTV. Три месеца преди изборите, френските медии в детайли проучват по какъв начин " Русия желае да повлияе на резултата ".

Във Френското външно министерство, интензивно се приказва за политически и кибершпионаж, дезинформация, подправени вести и импровизирано се признава, че евроизборите през май евентуално ще бъдат разтърсващи.

3 май 2017г. Минути преди финалния спор за президентските избори във Франция, в уебпространството се появява вест за скрита банкова сметка на Еманюел Макрон. След няколко часа излиза наяве, че източник е платформа, близка до американската последна десница. Новината минава през Русия и след това доближава до Франция.

„ Добри са доста тези хакери и супер проведени. Ако една информация ви демонстрира нещо, което си мислите, че е допустимо, даже и да допускате, че е подправена вест, вие ще ѝ повярвате ”, твърди Аксел Тесендие, някогашен консултант на Еманюел Макрон. Първият риск за евроизборите е за директна пиратска интервенция в страните, в които се гласоподава онлайн. Вторият риск идва от подправените вести. Брюксел разчита на положителната воля на платформи като Фейсбук или Гугъл.

Според Мина Андреева, представител на Европейската комисия, за момента не би трябвало да се спекулира със специфични ограничения. Стратегията ни за решение на казуса не е такава, показва Анреева.

Рискът от външна интервенция е по-висок от когато и да било, признават обаче и импровизирано специалисти в Брюксел. В столицата на Европа има и профилирано звено, което се бори с дезинформацията, в което работят 15 души. Само са съпоставяне в по този начин наречения от медиите " цех за тролове " в Санкт Петербург те са над 800.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР