Рискът от това пътник да е изложен на заразяване с

...
Рискът от това пътник да е изложен на заразяване с
Коментари Харесай

Нови тестове показват има ли риск от заразяване с коронавирус в самолет

Рискът от това пасажер да е изложен на заразяване с новия ковид по време на полет е доста невисок, демонстрира изследване на министерството на защитата на Съединени американски щати. Разпространеният в четвъртък отчет дава лъч вяра на самолетните компании, опитващи да се възстановят от унищожителния удар на пандемията върху бизнеса им.

Данните, представени от "Ройтерс ", демонстрират, че в зоната, от която вдишва седнал пасажер със защитна маска, единствено 0.003% от частиците във въздуха са заразни, даже когато е заета всяка седалка в самолета.

При теста е симулирано, че в салона има единствено един инфектиран измежду пътуващите. Измерванията са правени единствено при седящи, а не и когато има движещи се по пътеките.

Проучването е на борда на Боинг 777 на самолетна компания United Airlines. То посочило, че маските оказват помощ мощно да се понижи излагането на зараза, когато някой се изкашля, даже в случай че пасажерът седи на прилежащото място.

Около 99.99% от частиците са изкарани от салона и филтрирани в границите на 6 минути. Това се дължи на бързата циркулация на въздуха, на насочената отвесно надолу вентилация и на филтриращата система на самолета.

"Резултатите значат, че съвсем не съществуват шансове да се болестите с COVID-19 на борда на United Airlines, даже самолетът да е цялостен, споделя Тоби Енквист, шеф на самолетната компания за работа с клиентите.

Изследването стигнало до извода, че с цел да получи заразна доза от ковид, пасажер би трябвало да пропътува 54 часа на борда дружно с притежател на COVID-19.

То е траяло половин година и е включвало 300 теста в продължение на 38 часа полетно време и 45 часа тествания на земята. През това време са били пускани частици със същия размер като ковид през салон с 42 датчика, представляващи други пасажери, които евентуално може да се окажат в контакт с частиците. Във всеки тест са пускани 180 милиона частици, еквивалентни на това, което биха изхвърлили във въздуха хиляди изкашляния.

В изследването са взели участие няколко компании и институции, в това число Боинг и DARPA.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР