Рискът от развиване на тромбоцитопения или венозен тромбоемболизъм след ваксинация

...
Рискът от развиване на тромбоцитопения или венозен тромбоемболизъм след ваксинация
Коментари Харесай

Учени: Рискът от тромбози след ваксинация не изглежда по-висок, отколкото сред неимунизираните

Рискът от насърчаване на тромбоцитопения или венозен тромбоемболизъм след имунизация против COVID-19 не наподобява да е по-висок в сравнение с този измежду неимунизираното население, показват учени, които организират проучване на необикновената реакция на организма, написа Си Ен Ен.

Необичайните положения бяха регистрирани след имунизация с препаратите на „ АстраЗенека “ и „ Янсен “, като това докара до прекъсване на имунизацията с тези препарати тук-там, а някои страни се отхвърлиха напълно от първия производител.

Екип от учени, воден от хематолога доктор Мари Скъли от университетските лечебни заведения на Лондонския лицей, изследва 22 пациенти, които са скапе необикновените кръвни положения след слагането на „ АстраЗенека “.

Скъли и екипът й дават име на това положение – имунна тромботична тромбоцитопения или на британски VITT. Синдромът се характеризира с извънредно формиране на тромби, комбинирано с ниски равнища на тромбоцитите. Пациентите страдат от рискови тромби, комбинирани и с кървене – две взаимоизключващи се положения.

Скъли открива, че пациентите, които развиват сходен синдром след имунизация имат необикновена имунна реакция. Учените откриват така наречен анти-PF4 антитела, които са срещани само като извънредно рядка реакция при използването на медикамента хепарин, който се употребява за разреждане на кръвта.

Откритията им ненапълно удостоверяват теорията, че положението се дължи на рядка имунна реакция, само че все пак не я изясняват изцяло.

Учените показват, че рискът от тромбоцитопения и венозен тромбоемболизъм след имунизация не е по-висок от нормално измежду неимунизираното население. „ Това е в синхрон с редкия и непостоянен темперамент на синдрома “, споделят учените.

Според екипа на Скъли пациентите с това положение не би трябвало да одобряват медикаменти, съдържащи хепарин, тъй като това единствено ще утежни синдрома. Тези пациенти по-скоро би трябвало да се лекуват с антикоагуланти като интравенозен имуноглобулин.

Екипът към момента няма пояснение кои пациенти са по-рискови за това положение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР