Рискът от развитие на диабет се увеличава успоредно с натрупването

...
Рискът от развитие на диабет се увеличава успоредно с натрупването
Коментари Харесай

Затлъстяването в юношеството увеличава риска от диабет -

Рискът от развиване на диабет се усилва паралелно с натрупването на килограми при младежите, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Юношите с наднормено тегло са изложени на 54 на 100 по-висока заплаха от болестта, а затлъстелите са двойно по-рискови за диабет вид 1, откри проучване.

Добре знае се, че затлъстяването е рисков фактор за диабет вид 2. Резултатите от проучване измежду близо милион и половина израелски младежи сочат, че то е рисков фактор и за диабет вид 1.

Авторите на изследването от университета на Тел Авив са открили, че затлъстелите юноши са изложени на двойно по-висок риск от диабет вид 1 спрямо връстниците си с обикновено тегло.

" По доста аргументи е значимо да имаме здравословен показател на телесна маса и това е още една причина ", сподели Франк Мартин, старши проучвателен шеф на неправителствената организация Джей Ди Ар Еф, която финансира проучване на диабет вид 1. Мартин, който не е взел участие в проучването, разяснява, че досегашните изследвания са били ориентирани главно върху деца, само че не и върху юноши.

За разлика от диабет вид 2, диабет вид 1 е автоимунно заболяване, при което имунна система нападна клетките в панкреаса, които създават инсулин.

Диабет вид 2 се управлява посредством здравословно хранене, упражнение и понижаване на тежестта, до момента в който пациентите с диабет вид 1 се нуждаят от дневни дози синтетичен инсулин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР