Рискът от инфлационна спирала цени-заплати, чрез която инфлацията подхранва растящите

...
Рискът от инфлационна спирала цени-заплати, чрез която инфлацията подхранва растящите
Коментари Харесай

МВФ: Засега рискът от инфлационна спирала цени-заплати е ограничен


Рискът от инфлационна серпантина цени-заплати, посредством която инфлацията подхранва растящите заплати, което на собствен ред води до по-високи цени, към този момент е стеснен. Това написа в най-новия отчет за световните стопански вероятности на Международния валутен фонд, представен от Българска телеграфна агенция.

Такова самоподхранване на инфлационните процеси е призрачен сън за централните банки, защото доста би затруднило техните дейности за закъснение на растежа на цените.

Според специалистите на МВФ обаче сходна серпантина към момента не се вижда заради комбинацията от три фактора: инфлационните шокове остават външни за пазара на труда; спадът на действителните заплати оказва помощ за понижаване на инфлацията; и решителните дейности на централните банки.

Увеличенията на заплатите в някои страни са на първо място заради изключително ниската безработица. Такъв е казусът в Съединените щати, където неналичието на работна ръка принуждава работодателите да оферират по-атрактивни хонорари, с цел да привлекат чиновници.

За да се дефинира съществуването на риск от серпантина цени-заплати, отчетът преглежда сходни обстановки през последните 50 години. Така специалистите са открили, че заплатите нарастват последователно след прекосяване на инфлационния потрес, с цел да се приближат действителните хонорари до предходното си равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР