Рискът коронавирусът да стигне България е нулев, твърди началникът на

...
Рискът коронавирусът да стигне България е нулев, твърди началникът на
Коментари Харесай

Доц. Михайлова: Рискът коронавирусът да стигне България е нулев

Рискът коронавирусът да стигне България е нулев, твърди началникът на Втора Клиника по инфекциозни болести във ВМА доцент Райничка Михайлова. По думите ѝ, хората, на които им предстоят пътувания, би трябвало да се осведомят навреме и да вземат защитни ограничения.

" Според множеството специалисти се касае за по-леко протичаща вирусна зараза спрямо тази от 2002 година Случаите са по-леки и без значение от възходящия брой на заболелите - смъртността е по-ниска. Рискът за България е съвсем нулев и сдържан за тези, които пътуват по целия свят ", сподели доцент Михайлова в неделя пред БНР.

Коронавирусите са познати още от 1930 година, само че главно от ветеринарите, тъй като предизвикват много болести при животните, в това число нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, разясни доктор Михайлова.

" По-късно към този момент са познати и при индивида и относително бързо време те са причинявали доста леки болести при хората, по тази причина не са били интересза медицината до 2002 година, когато избухва зараза от ТОРС, прочут като SARS, и се открива, че той се предизвиква от ковид. Тогава за интервала 2002-2003 година заболяват 8 000 души ", добави Михайлова.

Тя изясни,че коронавирусите " прескачат междувидовата преграда ", а причинителят на настоящия вирус към момента не е явен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР