Риск от конституционна криза няма. Разпоредбата на ал.3 на член

...
Риск от конституционна криза няма. Разпоредбата на ал.3 на член
Коментари Харесай

Преподавателят по конституционно право Орлин Колев: Риск от конституционна криза няма

Риск от конституционна рецесия няма. Разпоредбата на ал.3 на член 111 от Конституцията повелява, че държавното управление, което е в оставка ще приключи своите пълномощия до избора на ново постоянно или назначението на служебно. Във всички положения ще имаме държавно управление, което изключва опцията за конституционна рецесия. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” по NOVA Орлин Колев, специалист и учител по конституционно право.

Той добави, че алинея 5 на член 99 разпорежда на президента две отговорности. „ Едното е по образуването на служебно държавно управление, другото обвързване е да насрочи парламентарни избори в двумесечен период ”, посочи Колев.
Според него сигурно ще има парламентарни избори, само че не е несъмнено, че ще има служебно държавно управление.

По думите му всички претенденти за министър председател, съгласно новостите в Конституцията, са изправени пред риск за несъответственост. „ За омбудсмана и заместник-омбудсмана съществува условие да не заемат друга държавна служба. Така или другояче ще бъдем изправени пред справедлива неспособност за изключване на тази несъответственост ”, сподели той.
„ По отношение на несъвместимостта, най-чистата догадка е ръководителят на Народно събрание. Тогава няма несъответственост, тъй като той ще прекъсне мандата си като депутат, до момента в който заема длъжността ”, добави Орлин Колев.

Конституционалистът посочи, че от партията получила третия мандат зависи дали изборите могат да бъдат след европейските. Той напомни, че Конституцията не планува период, в който парламентарната група следва да върне мандата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР