Риши Сунак обкръжава ли се с хора, които му казват това, което иска да чуе?

...
Но въпреки липсата на популярност или военен опит, се смята
Коментари Харесай

Но въпреки липсата на популярност или военен опит, се смята за гладък оператор и способен комуникатор в ефира.

Политика на живо: Шапс обещава да запази подкрепата си за Украйна

Новият министър на отбраната е известен и с присъствието си в социалните медии, като отказа да напусне TikTok, след като беше забранен на правителствени устройства поради съображения за сигурност.

Това е нещо, което министър-председателят ще види като предимство, тъй като той държи на бързи публикации в социалните медии, обяснителни графики и видеоклипове, за да ангажира обществеността с правителствената политика.

Освен това, в миналогодишната лятна надпревара за лидерство (след като самият той отпадна) Шапс подкрепи кандидатурата на Сунак да стане министър-председател, така че се смята за лоялен и съюзник в номер 10.

Обединеното кралство ще предостави гаранция за заем от £192 милиона за увеличаване на ядрените способности на Украйна

И неоспоримото напрежение между Министерството на отбраната (МО) и Министерството на финансите при Уолъс вероятно ще е изиграло роля в решението на министър-председателя да заменете го с някой, който е по-малко вероятно да вдигне шум около разходите за отбрана.

„Отбраната на Обединеното кралство в уязвимо състояние“

Наследството на Уолъс ще бъде това на държавен секретар, който се бори със зъби и нокти за своя отдел, през част поради безмилостната му битка за увеличаване на бюджета за отбрана.

Той е бивш войник и е лично и емоционално инвестиран във въоръжените сили по начин, по който Шапс никога не може да бъде.

< p>Това би трябвало да означава, че Sunak ще има по-малко влошаване от страна на Министерството на отбраната относно бюджетите на отделите, преминавайки към есенния отчет и бюджета за следващата година.

Но с лоялен привърженик, който е малко вероятно да причини големи трудности на Министерството на финансите преди следващата общи избори, ще възприемат ли фигурите в отбраната това като зловещ знак за това, което предстои?

„Какво знаете за отбраната Грант Шапс?“

Източници от Лейбъристката партия ми казаха, че смятат, че записът на Уолъс за британските въоръжени сили е са били бедни и че искат да видят Shapps да увеличава ресурсите.

Междувременно либералдемократите нарекоха Shapps „човек на ДА“, който ще остави Обединеното кралство по-малко безопасно в резултат на това.

Но не само опозицията е по-малко ентусиазирана от новото назначение.

Един депутат от торите и бивш министър от кабинета ми казва: „Той е много добър в саморекламата – не съм сигурен, че е толкова добър в действителност върши работата.

„И това показва още веднъж, че на Номер 10 му липсва преценка. Шапс няма последователи в партията."

Също така, назначаването на Клеър Коутиньо за нов секретар по енергийната сигурност - друг верен лоялен привърженик на Сунак - се възприема от някои от нейните колеги депутати като малко претенциозно.

Избрана през 2019 г. и след като беше министър за по-малко от 12 месеца, Коутиньо ще се стреми да докаже способностите си в отдел, толкова важен за бъдещето на британската икономика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР