Риши Сунак, който не е висок мъж, изглеждаше мъничък на

...
Риши Сунак, който не е висок мъж, изглеждаше мъничък на
Коментари Харесай

Игра на поколения: Джо Байдън и Риши Сунак се опитват да преодолеят 37-годишно разделение

Риши Сунак , който не е висок мъж, изглеждаше мъничък на фона на големия стадион „ Вашингтон Нешънълс “ , който беше съвсем празен в сряда вечер и под пелена от тежък смог, оповестява „ Politico “.

Ентусиазмът на английския министър председател не беше засенчен, до момента в който той се усмихваше и махаше на почитателите в лъскавото си бейзболно яке, решен да се възползва оптимално от късия момент под светлините на американските прожектори. Всъщност Сунак е по-скоро почитател на крикета , в сравнение с бейзбола – за разлика от американския си сътрудник Джо Байдън , който пък беше постоянен участник в мачовете на Филаделфия Филис, когато бе на позицията вицепрезидент.

Когато се срещнаха тази седмица в столицата на Съединени американски щати, английският министър председател и американският президент се пробваха да се възползват оптимално от взаимните си ползи, макар крещящите разлики.

Не е единствено крикет против бейзбол; нито даже единствено реакционер против демократ . Сунак е на 43 години; Байдън над 80. Сунак е посещавал едно от най-скъпите държавни учебни заведения в Англия и е женен за милиардерска наследница; Байдън демонстрира пълномощията си на сини якички – да не приказваме за ирландското си завещание – постоянно, когато има опция.

Но макар зеещите разделения на възраст, класа и политическа традиция, Сунак работи интензивно, с цел да усъвършенства оптимално връзките си с Байдън през седемте къси месеца, в които е на поста. Тези старания наподобява се отплатиха в кулминационната точка на тазседмичното пътешестване до Вашингтон – първото за Сунак като министър-председател на Обединеното кралство – когато Байдън приказва с пламенни думи за способността на своя сътрудник да управлява .

Сунак също беше удовлетворен от игривото кимване на Байдън към вероятността за английски общоприет секретар на НАТО , като приказва за дълготрайната кандидатура на Бен Уолъс, когато настоящият президент Йенс Столтенберг най-сетне се пенсионира. И което е извънредно значимо за извънредно значимата вътрешна публика на английския министър председател, Байдън разгласи специфичните връзки „ в в действителност добра форма “ .

И въпреки всичко визитата на Сунак във Вашингтон не мина без точки на напрежение, защото той поглежда през рамо, осъзнавайки, че всичките му инициативи скоро могат да бъдат пометени. Тези водачи са изправени пред паралелни изборни тествания през идната година и по-специално за Сунак успеха наподобява сложна.

Изкуството на договорката

И за двамата мъже сполучливата дипломация с непосредствен съдружник е добра тактика вкъщи. Преди пътуването Сунак имаше предпочитание да популяризира тясното съдействие на двамата водачи във връзка с Украйна, както и вероятността за поддръжка на Съединени американски щати за упоритостта на Англия да поведе пътя при справяне с рисковете от изкуствения разсъдък (ИИ) .

„ Те могат да създадат доста дружно “ , счита Карин декор Хипел, шеф на мозъчния концерн RUSI и някогашен чиновник на Държавния департамент.

„ Американците са признателни по доста способи, че британците са се насочили напред към Украйна, тъй като това оказва помощ на американците да бележит случая в своите граници. “

В същото време декор Хипел посочи, че възходящата потребност от контролиране на изкуствения разсъдък се вписва добре в общата цел на двамата мъже да отговорят на възходящото въздействие на Китай.

След като репетира тези общи елементи преди пътуването, Сунак трябваше да извади още един заек от шапката си под формата на „ Атлантическата декларация “ , подписана от двамата водачи в четвъртък. Въпреки че в последна сметка е просто съглашение за осъществяване на повече договаряния, английското държавно управление ще употребява декларацията, с цел да показва прогрес в приемането на достъп до сериозни минерали – и да отклони вниманието от по-широкия неуспех на Англия да контракти от дълго време обещана комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Обединеното кралство .

Неговото трагично откриване в Белия дом беше характерен ход на Сунак , разяснява почитан чиновник на Обединеното кралство, участващ в договорката, който направи съпоставяне с бързото откриване на Рамковото съглашение от Уиндзор през февруари след месеци на договаряния с Европейския съюз. „ Той е напълно за покупко-продажбите “ , ухили се служителят.

Въпреки всички топли думи и взаимни заявления във Вашингтон тази седмица разликата във възрастта сред водачите от четири десетилетия беше неизбежна. Байдън едвам се чуваше, до момента в който говореше безшумно от стола си в Овалния кабинет. До него блестящ Сунак излъчваше възбудима сила. И въпреки всичко и двамата са забелязали благоприятни условия да извърнат голямото разделяне сред поколенията в своя изгода.

Игра на потомство

По време на президентската си акция през 2020 година Байдън разчита доста на опита си във външната политика , като се хвали с броя на международните водачи, които към този момент познава на персонално равнище. Но в границите на актуалното управление на Г-7 Байдън към момента построява връзки с няколко нови държавни глави, някои от които съставляват най-критичните съдружници на Америка. Сунак, изтъкнат измежду тях, може да не наподобява като най-естественият сътрудник, към който президентът демократ да се обърне. Но съгласно хората към Байдън двойката се е свързала добре.

Прессекретарят на Байдън, Карин Жан-Пиер, означи честотата, с която той и Сунак са се срещали – срещата в четвъртък е петата им, откогато Сунак пристигна на власт предишния октомври, и четвъртата им през последните четири месеца. На конференцията в четвъртък Сунак видя, че съпругите им са прекарали толкоз доста време в компанията на другия, че са почнали да посещават уроци по спининг дружно.

Насаме помощниците на Байдън споделят, че той е оценил нетърпението на Сунак да се облегне на връзката и желанието му да ограничи уговорките единствено до двамата водачи , където е допустимо, в опит да опознае президента по-добре.

Това се хареса на Байдън, прецизират сътрудници, като означават, че президентът избира да поддържа срещите неофициални и да разрешава персоналните диалози да протичат. Няколко от техните персонални диалози продължиха по-дълго от предстоящото, сигурен знак, че президентът се е насладил на диалога и има вяра, че двустранните връзки – и самият Сунак – са почтени за времето му. Срещата в четвъртък продължи общо 80 минути, половината с присъстващи помощници и половината без.

Длъжностни лица от двете страни упорстват, че разликата във възрастта не се е оказала спънка. Ако не друго, уважението на Сунак към опита на Байдън на интернационалната сцена го е обикнало с осемдесетгодишния президент, споделят голям брой американски чиновници.

Със Сунак, както и с други интернационалните сътрудници в средата на 40-те, като италианския министър председател Джорджия Мелони и датския министър председател Мете Фредериксен – и двамата също се срещнаха с Байдън през последните седмици – президентът вижда опция да съобщи гледната точка на водач който е претърпял десетилетия на геополитически спазми. Ето какво сподели почитан чиновник на администрацията, поискал анонимност, с цел да опише персоналния живот на президента диалози:

„ Той вижда тези срещи със Сунак и някои други по-млади водачи като опция да приказва за бъдещето на света, който вижда, с вярата, че те виждат нещата по същия метод. “

Сътрудник на Даунинг стрийт повтори тези мисли. „ Те почитат разликите между тях “, сподели помощникът. „ Байдън желае някой да носи мантията, защитавайки споделените им полезности, и Риши, несъмнено, почита опита на Байдън във външната политика. “ Сунак сподели на сътрудници, че е изключително впечатлен от богатия опит на Байдън в връзките с Китай.

Няма смешка

Сунак лежи на по-силна основа в страната от злощастния си предходник Лиз Тръс , което значи, че Байдън счита, че времето, вложено във връзката, няма да бъде изгубено. Помощниците в Белия дом също контрастират удобно професионализма и темперамента на Сунак с клоунския облик на неговия предходник Борис Джонсън . Според двама души, близки до президента, Байдън не оцени хитростите на Джонсън по отношение на това, че водачите на Г-7 смъкнаха ризите си на срещата на върха в Германия предходната година.

Тази резистентност не постоянно е в интерес на Сунак, несъмнено. Пътуването до Вашингтон беше строго следено до неточност, без никакви незаписани моменти, които да завладеят заглавията на първите страници в Обединеното кралство – в внезапен контрастност с постоянно колоритните интернационалните завършения на Джонсън и даже тези на Дейвид Камерън преди него.

„ Това е по едно и също време силата и слабостта на Сунак “, посочи втори асистент номер 10, настоявайки, че министър председателят се надява вместо това безшумно да изложи причините за умело държавно управление.

Поне Сунак се усеща като вкъщи си в Съединени американски щати – не е изненадващо, като се имат поради обширните му американски връзки, които включват крайбрежен парцел в Калифорния. Обръщайки се към бизнес водачи в четвъртък, министър председателят означи времето си в Станфордския университет, припомняйки по какъв начин е „ видял от първа ръка духа на предприемачеството “ .

Първият асистент номер 10, представен нагоре, съобщи, че „ Сунак се вълнува от това, че е тук “ . Друг английски посланик означи, че Сунак се усеща добре с американския метод на правене на нещата – от културните препратки до храната. Те допуснаха, че министър председателят би приветствал шанса да вземе малко кора от мента – американски бонбон, който известният сладколюбец Сунак изброява като едно от своите отговорни удоволствия.

Байдън също обича сладки закуски, като шоколадовият сладолед е персонален любимец. Независимо дали става дума за политика или сладкарство, двамата мъже ще търсят общ език на всички места, където го намерят.

Часовникът тиктака. Тъй като и двамата водачи са изправени пред изглеждащи сложни избори следващата година – и двамата към момента са измъчвани от русокоси прародители, които отхвърлят да изоставен сцената – това новооткрито другарство може да е в заето време.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР