Риши Сунак е един от най-богатите хора във Великобритания и

...
Риши Сунак е един от най-богатите хора във Великобритания и
Коментари Харесай

Washington Post: Риши Сунак е по-богат от кралското семейство

Риши Сунак е един от най-богатите хора във Англия и скоро ще стане най-могъщият, когато стане министър-председател, написа The Washington Post , като изданието отбелязва, че за първи път в историята жителите на Даунинг стрийт ще са по-богати от тези на Бъкингамския замък.

Британците са привикнали да бъдат ръководени от елити – Борис Джонсън беше съвсем толкоз хайлайф, колкото и те – само че Сунак не е просто богат, той е супер богат, което накара някои да се запитат дали голямото му благосъстояние го прави прекомерно богат, с цел да бъде министър-председател?

Неговите поддръжници обаче споделят, че точно неговият опит като канцлер и годините, прекарани в печелене на пари, го квалифицират да управлява надълбоко потърпевша нация в тези бурни стопански времена.

Сунак, някогашен банкер, и брачната половинка му, индийската софтуерна наследница Акшата Мурти, имат положение, оценено на към 730 милиона паунда (827 милиона долара), съгласно Sunday Times Rich List. За съпоставяне, в листата за 2022 година монархът се оценяваше на към 370 милиона паунда (419 милиона долара).

Парите на двойката идват главно от каузи на Мърти в компанията на татко й Infosys. Тя също по този начин има старт-ъп развъдник Catamaran Ventures UK и има дялове в към половин дузина други компании. Двойката има минимум три дома във Англия, както и парцел в Санта Моника, Калифорния, оценен на към 6 милиона $.

Според The Guardian семейство Сунак - те имат две дъщери, Кришна и Анушка - прекарват седмицата в къщата си с пет спални в Западен Лондон и уикендите в Северен Йоркшир в имение в джорджиански жанр. Вестникът написа, че е " трансформиран в нещо като уелнес леговище със закрит плувен басейн на стойност 400 000 лири, фитнес зала, йога студио, гореща вана и тенис корт “.

Има ли нещо от това значение за гласоподавателите?

" Не е бинарен “, споделя Робърт Форд, професор по политика в университета в Манчестър. " Британците като цяло не считат, че да си богат е нещо неприятно или дисквалифициращо. Има доста много богати хора, които са доста известни измежду обществеността. На хората им пука за богатите хора, които сами дефинират разпоредбите.... Хората споделят: " Е, нямам нищо срещу, до момента в който плащате налозите си, само че в действителност ме нервира, в случай че не го вършиме “, сподели той.

По-рано тази година брачната половинка на Сунак беше в центъра на данъчен скандал, откакто стана ясно, че е подала декларация в Обединеното кралство като " недомицилиран “ гражданин, което й разрешава да избегне заплащането на английски налози върху забележителния приход, който е спечелила в чужбина  Семейството е живяло на Даунинг Стрийт 10, в жилището, предопределен за министъра на финансите на Англия (жилищните пространства са по-малки от Даунинг Стрийт 11, където нормално избират да живеят премиерите). Микробусите за пренасяне пристигнали, когато абсурдът към момента тлеел.

По същото време излезе информация и че Сунак е имал зелена карта на Съединени американски щати, до момента в който е бил министър на финансите. Неговият представител сподели, че я е върнал предходната година.

Проучване, оповестено в понеделник, изследва по какъв начин хората разказват Сунак с една дума. Открява се: богат.

Критиците на Сунак се стремят да акцентират неговото привилегировано образование. Те показват, че той е посещавал 600-годишния Winchester College, където годишните такси през днешния ден надвишават 52 000 $.

На последните избори за водачество това лято те разпространиха видеоклип от документален филм на BBC от 2007 година, в който той декларира, че няма никакви " другари от работническата класа “.

Той също беше нападнат за това, че изнесе тирада пред членовете на Консервативната партия това лято, в която сподели, че като канцлер се е опитал да промени формулите за финансиране, " които насочват цялото финансиране в бедните градски региони “, с цел да помогне на по-богатите градове.

По време на тези смутни времена на високи цени на силата и стремглава инфлация обаче последователите на Сунак възразяват, че произходът му - не благосъстоянието му, а личният му опит във финансите и хазната - го прави верният човек за работата сега.

Преди да стане законодател - единствено преди седем години, бързо нанагорнище на английското политическо поле - Сунак е работил като капиталов банкер в Goldman Sachs и като управител на хедж фондове. Наскоро той беше канцлер в държавното управление, където стана извънредно известен, до момента в който раздаваше пари по време на пандемията.

Той непрекъснато е по-добър от всеки един от своите противници в тази конкуренция за водачество по икономическа подготвеност. В последното съревнование против Лиз Тръс Сунак сподели, че проектите на Тръс се основават на " фантастична “ стопанска система – изказване, което се оказа далновидно, когато нейният " мини-бюджет “ провокира необятен ужас на пазарите.

Джеръми Хънт, английският канцлер, който ще се надява да резервира поста си, се разгласи в поддръжка на Сунак. Пишейки в Daily Telegraph, той сподели, че английският народ търси някой, който може да се оправи с рецесията.

" Нашите обществени финанси, доверието в пазара и интернационалната известност претърпяха сериозен удар. За да възстановим стабилността и увереността, се нуждаем от водач, на който може да се има вяра, че ще направи сложни избори “, написа той. " Също по този начин имаме потребност от някой, който може да изясни тези избори на членовете на обществото, които се тревожат за работните си места, ипотеките и публичните услуги. Имаме водач, който може да направи тъкмо това в Риши Сунак “.

Въпросът с благосъстоянието му обаче към момента може да сътвори проблеми. Стивън Фийлдинг, професор по политика в университета в Нотингам, споделя, че след успеха на Сунак, опозиционната Лейбъристка партия евентуално ще се опита да завоюва точки на гърба мъ за това, че " няма връзка с електората “, както направиха по-рано през годината, когато в полемика за възходящите цени на питателните артикули, той разказа всички " разнообразни хлябове в моята къща “.

И като се имат поради икономическите ветрове, рецесията с разноските за живот се чака да се утежни доста за милиони британци, които към този момент усещат напрежението.

Филдинг също по този начин показва, че пагубната икономическа политика на Тръс, която накара пазара бързо да отхвърли нейните проекти за нефинансирани данъчни облекчения, значи, че политиката на идващия водач " главно ще бъде пленник на Лиз Тръс и следствията от Лиз Тръс “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР