Риши Раджпопат е на 27 години, в момента е докторант

...
Риши Раджпопат е на 27 години, в момента е докторант
Коментари Харесай

Студентът, който реши 2500-годишна загадка

Риши Раджпопат е на 27 години, сега е докторант в Кеймбридж и може да се похвали, че е индивидът, разгадал мистерия, озадачавала учените в продължение на цели 2500 години.
 Наланда, Индия и най-старият университет в света, който още веднъж посреща студенти след разрушението си
Кой е най-старият университет в света

По-стар даже и от Оксфорд

Загадката, която съществува още от V век прочие н. е. в действителност съставлява граматично предписание, преподавано от Панини. Той е занаятчия на античния санскритски език. По думите на представители на Кеймбридж санскрит се приказва в Индия единствено от към 25 000 души от популацията, което е другояче над един милиард.

Санскритът, макар че не е необятно публикуван, е свещеният език на индуизма и е бил употребен в индийската просвета, философия, лирика и друга световна литература през вековете.

За граматиката на Панини (известна като Astadhyayi) пък се знае, че съставлява система, която действа като логаритъм за преобразяване на думи. Проблемът, който е възниквал и е обърквал учените обаче е, че две или повече от разпоредбите на Панини постоянно се ползват по едно и също време.
 Снимка 599713

Докторантът от Кеймбридж Риши Раджпопат обаче поставя завършек на двоуменето на специалистите с решаването на граматическия проблем. Той споделя, че първоначално е прекарал девет месеца в работа, само че не е стигнал до средата.

" Затворих книгите за един месец и просто се любувах на лятото - плувах, карах колело, готвех, молех се и медитирах ", споделя Риши Раджпопат. Той споделя, че откакто се е захванал още веднъж със загадката, са му трябвали единствено минути, с цел да я позволи до момента в който прелиства страниците.

Разбира се, с цел да се стигне до триумфа, прекарването на часове в библиотеката, даже и измежду нощ, също са били част от процеса. А цялото време, което е посветил на логическата мистерия, не е по никакъв начин малко - " единствено " две години и половина.
 Индия, Китай и по кое време се чака популацията на планетата да надмине 8 милиарда
Коя ще е най-многолюдната страна през 2023 година

Жокер - не е Китай

Риши Раджпопат се надява с достижението си да вдъхне на учениците от Индия убеденост, горделивост и вяра, че " те също могат да реализират велики неща ", написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР