РИОСВ: Решението по ОВОС за река Марица не е влязло

...
РИОСВ: Решението по ОВОС за река Марица не е влязло
Коментари Харесай

Спряха проекта за река Марица

РИОСВ: Решението по Оценка на въздействието върху околната среда за река Марица не е влезнало в действие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) анулира решение по Оценка на въздействието върху околната среда на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив доцент Стефан Шилев, с което е утвърден план за социализация на река Марица. Това заяви Димитър Плачийски, координатор за Пловдив на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

По думите му, министерството връща преписката за ново разглеждане от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив при съблюдаване на напътствията, дадени в претекстовете на решението.

Природозащитниците апелираха в края на предходната година отчета за Оценка на въздействието върху околната среда за подсилване и социализация на коритото на реката, признат от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив през ноември 2018-а. Според тях той съдържа груби процедурни нарушавания. В мнението си по случая Българско дружество за защита на птиците предизвестява за очевидни пропуски и несъгласия в процедурата и създадените отчети. Подобни констатации има и от други специалисти и организации.

В Министерство на околната среда и водите е постъпил и сигнал от съдружие „ Балканка ", в който се изрича безпокойство по отношение на опцията за осъществяване на висока вълна, както и за отрицателното въздействие, което могат да окажат плануваните за създаване уреди по плана - детски площадки, пейки, фитнес и други

Според специалистите зоната е характерна, със отбрана по Натура 2000, и е значим биокоридор - местообитание на редица редки и предпазени типове птици. Затова планът би трябвало да мине през доста по-широк публичен спор.

" С това решение Министерство на околната среда и водите удостоверява всички констатации, които сме създали в жалбата си ", уточни Плачийски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР