РИОСВ – Пловдив предприе незабавни строги действия срещу биоцентралата в

...
РИОСВ – Пловдив предприе незабавни строги действия срещу биоцентралата в
Коментари Харесай

Биоцентралата в Труд работи, а има заповед за спиране

РИОСВ – Пловдив предприе незабавни строги дейности против биоцентралата в село Труд, откакто откри жестоко тъпчене на Заповедта за насилственото ѝ прекъсване, издадена от шефа на екоинспекцията на 12 октомври.

Днес екоинспектори сложиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е допустимо внасянето на суровина за работата ѝ, като бяха пломбирани входовете към ферментаторите и крановете. На оператора беше връчена и покана за приемане на следващ акт за определяне на административно нарушаване, като шефът ще предприеме най-строгите планувани в закона административни ограничения. Това се случи в наличието на представител на Областна администрация – Пловдив.

Екоекспертите са на инсталацията в село Труд за трети път тази седмица. Неизпълнението на наложената насилствена административна мярка беше открито през вчерашния ден вечерта след получен сигнал на „ зеления телефон “ от жител на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина. Директорът на РИОСВ-Пловдив неотложно образува екип с представители на всички институции, имащи отношение към работата на биоцентралата - Регионалната здравна ревизия, Областна дирекция „ Безопасност на храните “ и Областна администрация – Пловдив. Експертите бяха на обекта за по-малко от час. Беше поканен и сигналоподателят, който се отзова, само че не бе позволен на площадката от оператора.

Проверката откри редица обстоятелства, доказващи, че Заповедта за наложително прекъсване и показаният от притежателя на биоцентралата План за извеждане от употреба не се извършват – единият от боксовете е цялостен с брикети от плява, течността в перколатната вана е по-голям размер спрямо размера отпреди два дни, видян е товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на индустриалния биогаз не е понижен изобщо за повече от 48 часа и продължава да е към 80 % (1200 kW).

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще продължи да реализира надзор до окончателното прекъсване на мощностите. При установяването на следващи нарушавания от страна на оператора институцията ще предприеме безкомпромисни дейности и ще наложени още по-тежки наказания на предприятието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР