РИОСВ-Хасково наложи четири санкции на ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград,

...
РИОСВ-Хасково наложи четири санкции на ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград,
Коментари Харесай

РИОСВ наложи няколко санкции на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград

РИОСВ-Хасково наложи четири наказания на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград, оповестиха от екоинспекцията.

Регионалната ревизия по околната среда и водите през март извърши 162 инспекции на 148 обекта , от които 110 планови и 52 изключителни. В рамките на осъществения надзор са дадени 77 наставления за премахване на установени нарушавания.

Съставени са седем акта за определяне на административни нарушавания, от които 5 по Закона за биологичното многообразие и 2 по Закона за запазване на околната среда. От шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда са издадени 11 наказателни постановления на стойност 99 000 лева

Събраната сума от наказателни постановления, в това число за предходни интервал, е 14742 лева С наказателно разпореждане по Закона за ръководство на отпадъците с 4000 лева е санкционирано физическо лице за нерегламентирано отнасяне на боклуци - събиране, запазване и разкомплектоване на излезли от приложимост моторни транспортни средства в землището на Любимец.

По същия закон е издадено нак. разпореждане за 9000 лева на Топлоелектрическа централа ”Марица 3 ”АД в Димитровград за неизвършена техническата рекултивация според Комплексно позволение на двете секции на сгуроотвал „ Горен буюк ” и първа секция на сгуроотвал „ Галдушки ливади ”.

На Община Любимец е наложена глоба в размер на 2500 лева, за несъблюдение на наставление за разчистване на нерегламентирано изхвърлени боклуци в околност " Глините ", землище на  с. Г. Добрево.

По Закона за водите са издадени наказателни постановления на,,Горубсо-Кърджали “ за изпускане на отпадни води, които не дават отговор на самостоятелните емисионни ограничения  по сложно позволение, и на Община Хасково за изпускане от Регионално хранилище за неопасни боклуци на отпадъчни води, които също не дават отговор на нормите. Санкциите са по 1000 лева

По същия закон е глобено с 3000 лева Топлоелектрическа централа ”Марица 3 ” АД - Димитровград за изпускане на отпадни води, които не дават отговор на рестриктивните мерки, написани в комплексното позволение при осъществен личен мониторинг.

Наложена е глоба в размер на 2500 лева на Община Стамболово за несъблюдение на наставление за неподадено в Басейнова дирекция заявление за издаване на позволение за заустване на отпадъчни води от канализацията на с. Поповец и с. Зимовина.

По Закона за запазване на околната среда са издадени наказателни постановления на:

- Топлоелектрическа централа ”Марица 3 ” АД - Димитровград - за несъблюдение на изискване от КР, изискващо количеството на биомасата при взаимно изгаряне на въглища и биомаса да не надвишава 20% от общото количество гориво. Наложена е глоба в размер на 30 000 лева
- Топлоелектрическа централа ”Марица 3 ” АД е наложена глоба от 40 000 лева з а изпускане на неорганизирани излъчвания от източната и западната страна на постройката на котелното помещение, което е нарушаване на Условие 9.3.1. от Комплексно позволение

По Закона за биологичното многообразие е глобена фирма  „ Сафир СС- 2000 ” ЕООД,  с. Кобилино, за построяването на нови пътища, изсичане на дървесна и храстова растителност, както и депониране на скални и земни маси в рамките на предпазена зона BG00001032 „ Родопи Източни ”. Имуществената глоба е в размер на 5000 лева

Друга глобена компания е,,Алмонд ленд “ООД, която е осъществила капиталово предложение без осъществяване на процедура по оценка на съвместимостта. Наложена е глоба в размер на 1000 лева

През март са признати 20 сигнала от жители, като на „ Зеления “ телефон са постъпили 14 сигнала. По сигнал са осъществени инспекции на: фабрика за багрене, пране и сушене на конфекция в Кърджали; млекопреработвателно дружество в с. Малево, общ. Хасково; сигнал за запрашаване от хвостохранилище в Кърджали; сигнал за замърсяване от развъждане на селскостопански животни в с. Остър камък, общ. Харманли; зоологическата градина в гр. Хасково във връзка със сигнал от фондация „ Четири лапи “; сигнал за нерегламентирани сметища по ляв бряг на р. Марица, в землището на Димитровград – за изхвърлени гуми, битови и строителни  боклуци на три места; нерегламентирано изхвърлени боклуци в землището на с. Сипей, общ. Кърджали, в с.Нова Надежда, общ. Хасково, в с. Радиево, общ. Димитровград, бунище в региона на бент.,,Сивата вода “, гр. Хасково, боклуци на стадиона в с. Бодрово, община Димитровград и други.

В резултат на осъществения надзор са почистени 9 нерегламентирани сметища: три в землището на  община Димитровград, три в землището на с. Седловина, община Кърджали, в община Симеоновград - в село Константиново и в региона на жп гара, както и за разчистени изхвърлени гуми преди с. Узунджово, община Хасково.

Изпълнено е наставление за осъществен ремонт на спешната задвижка на сгуроотвал " Галдушки ливади " на Топлоелектрическа централа " Марица 3 “ АД и прекъснато приключването на неутаени и непречистени води и натрупването на отсрочения в дерето, вливащо се след сгуроотвала в река Марица.

След дадени наставления EVN е инсталирала подпора върху ел. дирек в с. Николово, за улеснение загнездването на двойка от типа бял щъркел, а ел. дирек в с. Балабаново е обезопасен, с което се предотвратяват токови удари върху птици.

През м. март специалистите на екоинспекцията са действали 175 мнения за оценка на съвместимостта на проекти, стратегии и планове, и капиталови оферти по отношение на осъществяване на процедури по Закона за биологичното многообразие.

Вследствие на засилената си контролна активност РИОСВ-Хасково преизпълни т римесечния си проект за осъществяване на планови инспекции със 115.6%.

Припомняме, че на 7 април Димитровград беше обгазен със серен диоксид и бяха наложени защитни ограничения за популацията. 

На хипотетичния замърсител - Топлоелектрическа централа " Марица " 3 АД е било издадено наставление
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР