РИОСВ е Смолян е извършила проверки на общо 10 сигнала

...
РИОСВ е Смолян е извършила проверки на общо 10 сигнала
Коментари Харесай

Мечките не спят! Регистрираха нападения в Родопите

РИОСВ е Смолян е направила инспекции на общо 10 сигнала за вреди от кафява мечка от началото на годината. При 7 от случаите са открити вреди върху домашни животни.

Най-голям брой от записаните в екоинспекцията вреди са в региона на Смилян и близките села от поречието на река Арда, където досега са регистрирани набези над 7 говеда. За всички установени вреди са направени оферти за обезщетение на притежателите.

Заради високите температури, необикновени за този интервал от годината, първите за 2023 година вреди са регистрирани още през януари. През този интервал на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на неналичието на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимните месеци, изясняват от екоинспекцията.

За недопускане на набези от мечки над селскостопанско имущество Регионална инспекция за опазване на околната среда приканва стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. Пашата би трябвало да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР