РИОСВ Бургас е уведомило с писмо една от фирмите за

...
РИОСВ Бургас е уведомило с писмо една от фирмите за
Коментари Харесай

Опасен продукт ли са черупките от рапани?

РИОСВ Бургас е уведомило с писмо една от компаниите за преправка на рапани в Бургас. В него се споделя, че черупките към този момент не може да се изхвърлят, както до момента на общите сметища. Промените в изискванията за депониране на черупки от рапани незабавно се отразиха на производството.
От Асоциация БГ ФИШ са обезпокоени и търсят разговор с институциите за решаването на казуса. беседва с изпълнителния шеф на Асоциация БГ ФИШ Йордан Господинов: „ При създалата се обстановка би трябвало да създадем специфични сметища за рапаните, а до момента те са били просто боклук от морето както са всички черупки. Сега ще ги депонираме в наши хранилища и ще изчакаме с цел да забележим дали ще ги преработваме. Световната процедура демонстрира, че някъде ги употребяват за строителство на пътища, за торене на почвата, като добавки във фуражите за птици, тъй като те са калциев карбонат. При нас количеството е доста огромно. На този стадий ние не сме подготвени да стартираме нов бизнес, тъй че някой би трябвало да вземе решение “.
Йордан Господинов изяснява още, че не е открит точният код в който да бъдат квалифицирани тези боклуци, тъй като те не са рискови. Представляват биологичен артикул изваден от морето, на който месото е извадено и черупката би трябвало да се върне в морето. Оказва се обаче, че това е много скъпо и асоциацията не е подготвена да го направи сама.
Писмото за смяната в процеса на изхвърляне на черупките от рапани е изпратено от Министерството на околната среда и водите посредством Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас. От друга страна асоциацията е към Министерство на земеделието и храните. От там има формален отговор, че черупките не са рисков боклук.
Апелът на Йордан Господинов е да се с образува работна група по самодейност на министър Нено Димов /МОСВ/, с цел да се обясни въпросът: “Ние нямаме спор с администрацията, просто черупките не са хранителни боклуци, а калциев карбонат и ние изпадаме в неразбиране по какъв начин да постъпим. Сега би трябвало да създадем проучвания с които да потвърдим, че черупките не са нездравословни. Трябва да се схванат двете министерства. От Министерството на земеделието и храните имаме формален отговор, че това не е рисков артикул. Искаме да се изследват черупките. Ако са изключително нездравословен артикул го сложете в празните ями, от където се вадят въглища или го продадайте. Но никой не се интересува от него и ние сега би трябвало да намерим излаз, да има разговор “.
Очакванията са казусът да бъде решен колкото се може по-скоро, с цел да не се нарушава работата на предприятията за преправка на рапани. От асоциацията се надяват измененията в изискванията за депониране на черупки от рапани да не затруди производството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР