РИОСВ-Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета

...
РИОСВ-Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета
Коментари Харесай

Какво показа проверката в природна забележителност „Мелнишки пирамиди“

РИОСВ-Благоевград ревизира сигнал за изкопни действия и заличаване на дървета в предпазена територия - естествена забележителност „ Мелнишки пирамиди “.

Инспекцията е осъществена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от Регионална инспекция за опазване на околната среда взаимно с представители на община Сандански, районното ръководство на полицията, чиновници на Държавно горско стопанство (ДГС)-Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

На място е открито, че е наранена предпазената територия в обсега на склон и прилежащото изсъхнало дере. Земята от ската е употребена за засипване и мястото е заравнено.

Засегнатата територия е на повърхност от към 2 дка и се намира директно до църквата „ Св. Петка “ . В обсега на засегнатата повърхност е отстранена дървесна растителност, която е иззета от ДГС-Сандански.

Увредената повърхност попада в рамките на предпазената територия по смисъла на Закона за предпазените територии и е в обсега на две предпазени зони -  „ Мелнишки пирамиди “ за запазване на дивите птици, и „ Среден Пирин - Алиботуш “ за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна.

За откритите нарушавания Регионална инспекция за опазване на околната среда ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му сформира акт. През последните години наоколо до откритите противозаконни дейности е имало и други сходни нарушавания, по тази причина инспекцията чака прокуратурата и полицията този път да открият нарушителя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР