РИОСВ – Варна не одобри разработването на находище Спасово“ на

...
РИОСВ – Варна не одобри разработването на находище Спасово“ на
Коментари Харесай

РИОСВ отхвърли проекта за добив на газ в Генерал Тошево

РИОСВ – Варна не утвърди създаването на находище „ Спасово “ на територията на община Генерал Тошево за изследване и рандеман на природен газ. Това реши на свое съвещание в четвъртък Експертният екологичен съвет, който прегледа капиталовото предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД за асимилиране на находището с повърхност 219 кв.км, което включва четири сектора -„Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“и „Рогозина изток“ и обгръща 18 села. Предложението е отхвърлено и в период до 7 дни ще излезе решението по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, оповестиха от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

Преди съвещанието имаше още веднъж митинг на Инициативния комитет на недоволните против желанието да се дупчи най-плодорната земя в Добруджа за природен газ.

В средата на предишния месец в община Генерал Тошево беше извършен референдум, на който 97% от гласоподавателите с право на глас споделиха „не“ на плана за рандеман на газ в района. На 3 януари министър председателят Бойко Борисов разиска резултатите от допитването с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров и разпореди на четирима министри от кабинета да се откри в незабавен порядък решение на въпроса. Тогава стана ясно, че министерството на енергетиката няма да предприеме никакви дейности за позволение за добивни действия преди приемане на мнение по Оценка на въздействието върху околната среда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР