РИОСВ – Пловдив продължава да следи дали се изпълнява даденото

...
РИОСВ – Пловдив продължава да следи дали се изпълнява даденото
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив следи за изпълнението на предписанията си...

РИОСВ – Пловдив продължава да следи дали се извършва даденото наставление на „ ВиК “ ЕООД и на община Кричим за премахване на аргументите, довели до замърсяване на р. Стара река от Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ). Срокът за осъществяване е едномесечен и той още не е изминал.

На 28 май екип с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда извърши взаимна инспекция на р. Стара река, откакто институциите бяха сезирани за замърсяване посредством „ зеления телефон “. Граждани сигнализираха, че реката тече с необикновен тъмносин цвят и има характерна миризма, а във водоем наоколо до Ново село има измряла риба. При огледа беше открито, че замърсяването стартира след заустване на отпадъчните води от Градска пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) на гр. Кричим. Констатирано бе, че пречиствателната станция работи с нарушен софтуерен режим, а в точката на заустване водата е очевидно непречистена и се усеща противен аромат.

Тогава Регионална инспекция за опазване на околната среда даде наставления на „ ВиК “ ЕООД в качеството му на оператор и на община Кричим като притежател на обекта и титуляр на разрешителното за прилагане на воден обект да подхващат незабавни дейности за премахване на аргументите, довели до нарушение работата на пречиствателната станция и въвеждането й в естествена употреба. В едномесечен период от инспекцията двете институции би трябвало да уведомят шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив за подхванатите дейности по премахване на зародилия проблем.

Все още в екоинспекцията не е получена информация според направените наставления. Към момента няма нови сигнали за замърсяване на обекта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР