РИОСВ – Пловдив обобщи получените данни за кампанията Да изчистим

...
РИОСВ – Пловдив обобщи получените данни за кампанията Да изчистим
Коментари Харесай

Тонове отпадъци отчете РИОСВ - Пловдив в „Да почистим...

РИОСВ – Пловдив заключи получените данни за акцията „ Да почистим България дружно “ на своята територия. В акцията по почистването се включиха 2 520 доброволци - деца и възрастни, а общото количество на отпадъците беше близо 330 тона. Доброволците почистиха над 150 места в четиринадесет от седемнадесетте общини в обсега на пловдивската екоинспекция.

Най-много боклуци бяха събрани в общините Асеновград, Хисаря и Куклен, а общината с рекорден брой почистени места бе община Карлово. Събраното беше депонирано в околните районни депа. Традиционно за поощряване на общините в организирането на почиствания в границите на акцията те бяха освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани боклуци за 14 и 15 септември.

Служители на екоинспекцията и техните фамилии също се включиха интензивно в самодейността. Те почистиха дружно с министъра на околната среда и водите Нено Димов парка на ул. „ Трети март “ (при някогашния магазин „ Молдавия “). Събраха типичните за сходни места боклуци от опаковки, пластмаси и хартия. Освен разчистване на тревните площи, запалянковците оформиха и дървесната растителност в междублоковите пространства. Директорът на районната ревизия доцент Стефан Шилев и кметът на регион „ Южен “ Борислав Инчев бяха дейни в привеждането на зелените площи в подреден и изящен тип.

През 2019 година „ Да почистим България дружно ” разшири обсега си с нови благоприятни условия за възстановяване на средата, в която живеем. Доброволците могат освен да почистят нечистите зони, само че и да обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и дадат други положителни образци като създадат региона си по-красив.

Екоинспекторите почистиха и част от туристическата пътека Бачковски манастир – хижа „ Марциганица “ в биосферния резерват „ Червената стена “, откъдето изнесоха над 30 чувала с боклуци, съдържащи 900 кг отпадък.

Акции по разчистване се организираха и в паркове, градинки и междублокови пространства в обитаемоте места.

Инициативата „ Да почистим България дружно “ сплотява жителите, институциите, бизнеса и неправителствените организации. Тя се организира за девета поредна година и е най-мащабната доброволческа самодейност у нас. От Пловдив екоминистърът разяснява, че всяка последваща година събираме все по-малко боклуци, „ Дай боже един ден акцията на bTV да не събере нито един боклук – това ще значи, че задачата е изцяло реализирана “, пожела той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР