Rio Open, финалКарлос Алкарас – Диего Шварцман 6-4, 6-2Карлос Алкарас

...
Rio Open, финалКарлос Алкарас – Диего Шварцман 6-4, 6-2Карлос Алкарас
Коментари Харесай

Алкарас – най-младият АТР 500 шампион и в топ 20 на 18 години


Rio Open, край
Карлос Алкарас – Диего Шварцман 6-4, 6-2


Карлос Алкарас продължава да ни демонстрира, че е освен огромен гений, само че и една от към този момент огромните звезди в АТР тура. На 18 години испанецът се трансформира в най-младия първенец в историята на категория АТР 500 от основаването ѝ през 2009-а. Това стана факт, откакто на финала на шампионата в Рио де Жанейро младежът победи изрично Диего Шварцман след 6-4, 6-2 за 86 минути на корта.

Един от най-хубавите тенисисти на клей не бе в положение да се опълчи на летящия по корта младок, който осъществя 5 от 6 благоприятни условия за пробив, направи 21 уинъра и приключи мача с едвам 8 непредизвикани неточности.

3 от тези непредизвикани неточности пристигнаха във втория гейм на мача, в който нервите си проличаха и Алкарас позволи пробив. Явно това трябваше да се случи, с цел да се отпусне, тъй като незабавно по-късно върна брейка и стабилизира играта си. В деветия гейм испанецът закономерно стигна до нов пробив, след който постави завършек на сета на своето подаване.

Втората част стартира с три следващи пробива преди Алкарас да вземе подаването си за 3-1. Това пречупи дефинитивно Шварцман. Последва пробив на 0, а след още два солидни сервис гейма, в които не трепна, купата към този момент бе факт.

С този триумф Алкарас си заслужи дебют в топ 20 в понеделник. На 18 години и 9 месеца той се трансформира в третия най-млад в топ 20 от 1990-а насам. Само Андрей Медведев и Пийт Сампрас са дебютирали в тази елитна група на по-млада възраст. За съпоставяне – Рафа Надал го прави на 19 години и 10 месеца.

За него това е общо втора АТР купа след тази в Умаг през предишния сезон. Любопитен факт е, че огромният триумф идва на шампионата, на който през 2020-а победи Алберт Рамос-Виньолас в първия си мач на равнище АТР въобще.

Две години по-късно Алкарас към този момент е измежду най-хубавите в спорта. В началото на седмицата той загуби с 2-6 първия сет в мача си с Жауме Мунар, само че съумя да обърне резултата. В събота пък реализира две поредни победи над италианците Матео Беретини и Фабио Фонини.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР