Римски погребения с богати дарове и златни накити от III

...
Римски погребения с богати дарове и златни накити от III
Коментари Харесай

Уникални находки във Великотърновско: Римски гробове с богати дарове и златни накити от III век

Римски погребения с богати блага и златни украшения от III век са разкри през декември 2023 година екип експерти от Регионален исторически музей във Велико Търново, оповестиха от културната институция.

Двата зидани гроба, покрити с варовикови плочи, са открити на територията на община Стражица и са проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова.

В по-стария от гробовете е разчистен скелет на дете, умряло почти на 5 години. В другия са били положени, наподобява по едно и също време, два възрастни индивида, евентуално мъж и жена.

Гробните блага са разнородни, като част от тях са служели на заровените приживе, а останалите са предопределени за отвъдния свят.

Открити са 2 амфори, 2 стъклени бутилки, 3 стъклени лакримария - флакони за събиране сълзите на оплаквачките, колиета от стъклени мъниста и златна висулка, 4 извънредно фини златни обеци, лампичка, медни приложения с позлата, позлатена фибула, костени фуркети.

Петте бронзови и една сребърна монети датират изрично погребенията в първата четвърт на III век . Документирана е кожена обувка, разпаднала се от промяната на средата, в която е престояла 17 века. Проникването на гризачи до известна степен е разбъркало и развалило най-крехките артефакти.

Ценните находки сега се обработват от музейните реставратори . Предстои те да бъдат публично показани пред медиите, а по-късно и пред необятната общност в специфична галерия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР