Римска бронзова военна диплома от средата на втори век е

...
Римска бронзова военна диплома от средата на втори век е
Коментари Харесай

Римска военна диплома на близо две хиляди години е открита край Троян

Римска бронзова военна тапия от средата на втори век е открита от археолози при изследванията на най-голямата късноантична постройка от крепостта Состра до троянското село Ломец. Фрагментът е с доста дребни размери и дава информация за заселен деец от помощните военни елементи на римска провинция Долна Мизия в покрайнините на крепостта, оповестиха от община Троян.

Предполага се, че дипломата е на боец от Първа Атонска кохорта, а името на командира му е Елиан. Датата на отсичането на дипломата може би е по времето на император Антонин Пий, от който са множеството дипломи за Тракия и всички до момента известни конституции, включващи името на Атонската кохорта.

Дипломите се издавали на пенсионираните бойци от римската войска в два екземпляра. Единият получавал ветерана, а другият се съхранявал в централния списък в столицата Рим.

 Римска военна тапия на близо две хиляди години е открита край Троян
© Община Троян

На металните пластини се изписвала значима информация като името на притежателя на дипломата, в кои елементи е служил, при кой император е публикуван формалният документ, имената на очевидците от военната част, пред които се пенсионирал боецът и други.

Във вътрешността на проучваната цитадела са открити още голям брой керамични фрагменти от съдове, присъщи за интервала IV-V век, прешлени за вретено и медни монети, които са мощно обгорели и стопени при опожаряването на постройката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР