РИМ „Стою Шишков“ – Смолян проведе поредния онлайн урок по

...
РИМ „Стою Шишков“ – Смолян проведе поредния онлайн урок по
Коментари Харесай

Българчета от Хайделберг научиха как се прави пита за Коледа

РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян организира следващия онлайн урок по родолюбие с българчета, живеещи в чужбина. Този път той беше на тематика „ Зимни традиции в Родопите “. В урока участваха учениците и техните родители от Първото българско учебно заведение „ Българче “ в Хайделберг, Германия.

В седми подред виртуален план за партньорство на Смолянския музей с български учебни заведения в чужбина и за повторно с учебно заведение „ Българче “ от Хайделберг по самодейност на учебния шеф Елена Добрикова музеят посрещна през камерите си 111 фамилии на български възпитаници от Хайделберг и ги срещна с обичаите в Родопите за посрещане на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Музейният екскурзовод Анна Болгурова сподели, а нашите сънародници в Германия, всеки в своя дом, дружно подготвиха постна пита за Бъдни вечер. Научиха се по какъв начин да я омесят, по какъв начин да я украсят, по какъв начин да сложат паричка и дрянова пъпка за шанс, по какъв начин да изпекат обредния самун. Научиха още за кадената вечеря на Бъдни вечер, за бъдника, за символичните ястия на трапезата, за коледарите и коледуването. Музейните експерти демонстрираха по какъв начин се вършат сурвачките, а дребните музейните другари и помощници Величка Стоева и Иван Болгуров демонстрираха обичая сурвакане. Имаше и песни, и наричания. Представен беше и нов музеен артикул – филмът „ Родопски сурвакари “, особено основан за онлайн срещата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР