РИМ. От специалния пратеник на в. “Труд”“Да празнуваме заедно, вместо

...
РИМ. От специалния пратеник на в. “Труд”“Да празнуваме заедно, вместо
Коментари Харесай

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил

РИМ. От специфичния делегат на в. “Труд”

“Да честваме дружно, вместо да се караме ”, обърна се министър председателят Бойко Борисов към македонския си сътрудник Зоран Заев в базиликата “Сан Клементе ”, където двамата се поклониха пред мощите на Свети Кирил и сервираха венци.

За първи път тази година обичайният молебен пред гроба на Свети Кирил в базиликата, където папа Адриан Втори благославя славянската писменост и книги, бе взаимно с македонска делегация, водена от техния министър председател Зоран Заев.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  02-1  03_10  02-11  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“България и Македония показахме, че вместо празници като 24 май да са разкол, е по-добре да си ги честваме дружно. Не бива да се натъжаваме в подобен ден по един или различен мотив. Всички би трябвало да се радваме и ние го вършим ”, сподели още министър председателят.

Борисов честити 24 май на всички празнуващи празника и на ползващите славянската книжовност. Той уточни, че в базиликите “Сан Клементе ” и “Санта Мария Маджоре ”, които бяха посетени от македонската и българската делегация са били отправени извънредно светли пожелателни слова.

“Заедно бяхме при плочите, където са били осветени нашите букви, на които пишем и в този момент. Върнахме се в дипломацията епохи обратно ”, сподели Борисов и засяга частта от историята, когато двамата братя Кирил и Методий са убедили папа Адриан Втори в равенството на нашата книжовност с тези на другите нации.
“До ден сегашен всички ние пишем на тези букви ”, сподели Борисов.

“Днес със взаимните празнувания България и Македония затвърдиха своето откровено другарство. Мисията на светите братя Кирил и Методий е един от първите образци за сливане на разнообразни култури и в същото време уважаване на разликите. Нека е безконечен споменът за тях и дано за доста години честваме този празник ”, сподели македонският министър председател Зоран Заев.

След това българската делегация сервира цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Той е направен от бронз и е висок 2,60 метра, а постаментът е 2,2 метра. На 21 май 2010 година министър председателят Бойко Борисов, в наличието на министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на италианската столица Джани Алемано, открива творбата, която се излага на площад “Торвалдсен ”, наоколо до парка “Вила Боргез ” и Музея за съвременно и модерно изкуство.

След това българският дипломат в Рим Марин Райков даде банкет за формалната делегация в нашето посолство.

В петък папата приема българската делегация
Картина от Митков и копие от ръкопис – блага от министър-председателя

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, през днешния ден е на визита при папа Франциск във връзка 24 май – Денят на българската книжовност и просвета и славянската култура. От наша страна ще бъдат поднесени и обичайни дарове на главата на Римокатолическата черква Негово Светейшество. Картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Покровителя на българския народ Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на фамозното Четвероевангелие на цар Иван Александър, и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък са даровете от българския министър председател за папа Франциск.

Българската делегация включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общественост и дейци на културата. На срещата ще участват Западно- и Средноевропейският ни митрополит Антоний, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий ” проф. Христо Бонджолов, шефът на Института по исторически проучвания към Българска академия на науките доцент Даниел Вачков, шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

Това ще е втората среща на Борисов с папа Франциск. Последната му аудиенция във Ватикана бе преди три години, като в делегацията си той взе двама министри и седем депутати. Тогава Борисов занесе на папата хранителница с изобразено успението на Свети Иван Рилски, в която от филигранно сребро бе подложен камък от гроба на светеца. Папа Франциск сервира на премиера плакет с изобразен ангел, държащ двете земни полукълба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР